Erdogan: Turska neće tražiti od Amerike odobrenje za kupovinu ruskih aviona

© AP Photo / Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće tražiti dozvolu od SAD, ukoliko odluči da kupi ruske lovce.

„Kada smo kupovali S-400, zar smo nekoga pitali? Nismo pitali, kupili smo. Zato, ako donesemo odluku o nabavci, izvršićemo kupovinu“, rekao je Erdogan novinarima.

On je istakao da je Turska više puta tražila od SAD da joj prodaju američke sisteme PVO „Patriot“, ali je uvek nailazila na odbijanje.

„Amerikanci su se pozivali na Kongres, a pošto je on uvek odgovarao negativno, nisu mogli da nam ih prodaju. Ali, ti mi ne prodaš ono što mi je potrebno, a zatim zahtevaš da tražim dozvolu od tebe — to je narušavanje suvereniteta zemlje. Mi nismo zemlja koja bi to dopustila“, istakao je turski lider.

On je dodao da će Turska, kao i u slučaju sa S-400, „preduzeti neophodne korake ukoliko ne bude rešeno pitanje sa isporukama američkih lovaca F-35“.

Podsetimo, u avgustu je na avio-kosmičkom salonu „MAKS 2019“ u Moskvi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokazao interesovanje za moguću kupovinu ruskih lovaca Su-35, Su-57 i MiG-35. Erdogan je tada saopštio da Turska i Rusija pregovaraju o isporuci Su-57.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula. Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala