Amerika zna: Rusija ima poslednju reč po pitanju Kosova

CC0 / Marijanana / Zastave SAD, Rusije i Srbije
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je oštro nastupila u nameri da po ubrzanom postupku reši najvažnije pitanje na Balkanu — status Kosova. Da li je trenutak da se u taj proces aktivno uključi i Rusija?

Bivši ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović i diplomata u penziji Zoran Milivojević saglasni su: šta god da sada rade Amerika ili Zapad, na kraju će se naći pred Rusijom u SB UN. Drugim rečima — Rusija će imati poslednju reč. Takođe, ukoliko se menja format pregovora, naši sagovornici ocenjuju da bi odmah trebalo uključiti i Moskvu.

Jovanović za Sputnjik kaže da je Rusija na neki posredan način već prisutna u pregovorima Beograda i Prištine. Ali kada dođe do odlučujućeg trenutka, pored vodećih država EU i Vašingtona, morale bi direktno da se uključe i Rusija i Kina i da se onda kosovsko pitanje razmotri u okviru UN i Rezolucije 1244.

Amerika čvrsto stisla

„I to bi moralo da se rešava u okviru odluke Badinterove arbitražne komisije o tome da sve bivše jugoslovenske republike postaju nezavisne u republičkim granicama. SRJ je u UN primljena u republičkim granicama, a u okviru Srbije je bilo i Kosovo i Metohija. Dakle, to bi trebalo postaviti kao početnu osnovu za pronalaženje konačnog i trajnog rešenja. To bi trebalo da bude postupak zasnovan na međunarodnom pravu i principima Saveta bezbednosti UN-a“, navodi Jovanović.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRukovanje predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa
Amerika zna: Rusija ima poslednju reč po pitanju Kosova - Sputnik Srbija
Rukovanje predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa

Naš sagovornik kaže da se za sada ne zna da li će do ove opcije doći i dodaje da nam, na žalost, ostaje samo da čekamo. Amerika, smatra on, u ovom trenutku nije spremna da iz ruku ispusti Kosovo, kao stečeno dobro posle neovlašćene vojne agresije na Srbiju i SRJ.

Na pitanje da li bi upravo zbog svega toga Rusija i trebala da se javno uključi u pregovore, Jovanović odgovara:

„Bilo bi dobro, mada se ona indirektno već uključila, jer je nekoliko puta naglasila da pregovore podržava, ali samo na osnovu Rezolucije 1244. To znači da nešto što je ispod toga, a Briselski sporazum to jeste, mora da se podigne na nivo Rezolucije 1244. A ona predviđa ne nezavisnost Kosova, već nezavisnost Srbije u okvirima međunarodno priznatih granica.“

Njegov kolega Zoran Milivojević ne misli da će Amerika uspeti da kosovsko pitanje prebije preko kolena.

Rusija sledi Srbiju

„Stav Rusije je jasan i tu nema nikakve dileme. Dakle, bilo koja verifikacija nekakvog sporazuma koji predviđa regulisanje statusa Kosova i Metohije podrazumeva da sve prođe kroz SB UN. A Rusija insistira da taj sporazum bude na platformi međunarodnog prava i na osnovu Rezolucije 1244. Ambicija Amerike, Prištine i NATO da takozvano Kosovo postane članica UN i da dobije pun subjektivitet i ne može da se ostvari bez SB UN i Rusije“, dodaje Milivojević.

On veruje da je Amerika svesna da je Rusija indirektno uključena u pregovore i šta god da Vašington želi da izgura — opet mora dobiti saglasnost od Rusije.

„Prema tome, podrazumeva se da je Rusija uključena u proces, u smislu da će pratiti pregovore i razgovore, kakvi god oni da budu. Ako se ide ka nekom finišu procesa i ako Srbiji bude odgovarao nekakav sporazum, onda bi to bio trenutak kada bi i Rusija morala da kaže svoju reč i na neki način se direktno uključi u završnu fazu“, zaključuje Milivojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala