Vučić: Zadovoljan sam posle razgovora sa Palmerom

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICVučić i Palmer na konferenciji za novinare
Vučić i Palmer na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas oko 10 časova sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, najpre u „četiri oka“, a sastanak je potom nastavljen u proširenom sastavu. Vučić je izjavio da je zadovoljan posle razgovora s Palmerom.

Verujem da ćemo po pitanju KiM uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima s Prištinom da se vratimo dijalogu“, rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju.

Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM i države.

„Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu. A isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije direktno obraćanje Palmeru, da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Palmeru preneo poziv upućen američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Palmer: Odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom istorijska greška

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je danas da je odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU bilo istorijska greška i da je to loša poruka čitavom regionu.

Palmer je rekao da SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da ubede EU da promeni takav stav pre sastanka lidera Unije u Zagrebu, u maju sledeće godine.

Naveo je da je danas sa Vučićem imao priliku da razgovara o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i u celom regionu, što je, rekao je, naročito važno posle neuspeha EU da nađe kompromis u otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU.

„To je po našem mišljenju bila istorijska greška i loša poruka čitavom regionu“, rekao je Palmer, preneo je Tanjug.

Obraćanje medijima Palmer je završio izražavanjem zahvalnosti Vučiću „na prijateljstvu“.

Palmer je izjavio da je jasno da je Srpska lista na izborima dobila podršku velike većina Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u vladi, kao i da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

„Mislim da postoji prostor na Kosovu da se mnogi različiti glasovi čuju i po našem mišljenju je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora“, kazao je on.

Palmer kaže da je naširoko razgovarao sa liderima na Kosovu i Kurtijem o tome.

„Važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se izraze ne samo u javnosti, već i kroz politički proces“, naglasio je Palmer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala