Udovica Primakova: Bila sam svedok kad je okrenuo avion zbog Jugoslavije /video/

© Tanjug / Radoje PantovićIrina Primakova i Sergej Stepašin
Irina Primakova i Sergej Stepašin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otkrivanje biste bivšem ruskom premijeru Jevgeniju Primakovu u Beogradu, kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije, za njegovu udovicu Irinu bio je veoma emotivan trenutak. Drago joj je, kaže, što ga se sećaju i vole ga u Srbiji.

Posle ceremonije u Ruskom domu Irina Primakova je u kratkoj izjavi za Sputnjik rekla da je taj trenutak za nju bio čudesan, mada je budio podvojena osećanja ― radosti i ponosa, ali i tuge jer je, naglašava, teško bez njega.

Pitamo je i kako se seća događaja po kom srpska javnost pamti Primakova, zaokreta aviona iznad Atlantika na vest da su prve bombe pale na SR Jugoslaviju.

„Kada je Jevgenij Maksimovič leteo u Sjedinjene Države na razgovore i zaokrenuo avion nad Atlantikom bila sam s njim, a čitava delegacija je njegovu odluku zdušno pozdravili aplauzom“, prisetila se Irina Primakova.

Slaže se i da je taj njegov gest neosporno nosio i određeni rizik pogoršanja odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država, ali i dodaje:

„Međutim, u tom trenutku bilo je važnije da podrži Jugoslaviju.

Irina Primakova otkrila je bistu svog supruga u Ruskom domu zajedno sa autorom tog umetničkog dela, vajarom Andrejom Tirtišnikovom, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, bivši ruski premijer i Primakovljev prijatelj, Sergej Stepašin, srpski ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, nastojnik Podvorja RPC u Srbiji otac Vitalij Tarasjev, direktorka Rosotrudničestva Eleonora Mitrofanova, kao i brojni predstavnici srpskog i ruskog političkog i kulturnog života.

© Sputnik / Radoje PantovićOtkrivanje biste Jevgenija Primakova u Ruskom domu
Udovica Primakova: Bila sam svedok kad je okrenuo avion zbog Jugoslavije /video/ - Sputnik Srbija
Otkrivanje biste Jevgenija Primakova u Ruskom domu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala