U Rusiji je danas Dan narodnog jedinstva

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaBaner festivala "Dan narodnog jedinstva" u Moskvi
Baner festivala Dan narodnog jedinstva u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državljani Rusije 4. novembra slave Dan narodnog jedinstva. Po celoj zemlji biće održane akcije, izložbe, kulturni festivali, koncerti, intelektualni maratoni, sportske štafetne trke namenjene upoznavanju ljudi svih uzrasta i profesija sa tradicijama i umetnošću mnogobrojnih naroda koji žive u Ruskoj Federaciji.

Dan narodnog jedinstva uključen je u kalendar praznika pre 13 godina u znak sećanja na jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji, koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim pretnjama. Datum podseća na događaje iz 1612. godine, kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

Predsednik Rusije Vladimir Putin po tradiciji će položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu u Moskvi. Svečanosti će prisustvovati predstavnici verskih zajednica i omladinskih organizacija. 

Svečanost povodom Dana narodnog jedinstva - Sputnik Srbija
U Ruskom domu obeležen Dan narodnog jedinstva /foto/

Osim toga, Putin će na svečanom prijemu u Kremlju uručiti nagrade za doprinos jačanju jedinstva ruske nacije i orden Prijateljstva stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i međusobnog razumevanja među narodima. Uveče 4. novembra u dvorani „Zarjadje“ Putin će prisustvovati koncertu simfonijskog orkestra Marinskog pozorišta pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva, u kome će učestvovati laureati 16. međunarodnog takmičenja „Čajkovski“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala