Palmer pojačava pritisak na Beograd

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić i Metju Palmer
Aleksandar Vučić i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko Srbije se steže obruč novih pritisaka, ucena, pa čak i pretnji sankcijama, a sve sa ciljem da naša zemlja prizna nezavisnost lažne države.

Ovako „Novosti“ tumače pokušaj specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera, lansiran u Prištini, da Srbiji, paradoksalno, u zamenu za priznanje Kosova kao „šargarepu“ ponudi ulazak u EU, čija su vrata za prijem novih članica na neodređeno vreme zatvorena.

Američki zvaničnik ide korak dalje, zapretivši sankcijama ukoliko Srbija nabavi moćne ruske sisteme S-400.

Da li su oštre poruke Palmera, kojeg je imenovao Stejt department, samo eho stavova američke „duboke države“ u kojoj su i dalje uticajni pokrovitelji kosovske nezavisnosti, biće jasnije nakon susreta Vučića sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa. Do tog susreta, kako je najavio Vučić, trebalo bi da dođe uskoro, navode „Novosti“.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Palmer pokušava da stegne obruč oko Srbije, ali misli da će se ispostaviti da je to stezanje bilo samo pozersko.

Važno je što između Palmera i Grenela svakako postoje različite ideje u vezi sa KiM. Ne očekujem da će Tramp vršiti veliki pritisak na Srbiju, rekao je on.

Diplomata Zoran Milivojević u nastupu Palmera u Prištini vidi težnje u Vašingtonu da se što pre zatvori kosovsko pitanje.

Prema tome kako je Palmer govorio, treba računati na to da će Amerika imati razumevanje za maksimalističke zahteve Prištine, što našu zemlju dovodi u delikatnu situaciju. Ozbiljne su i Palmerove pretnje stopiranjem članstva u EU, jer nagoveštavaju da bi to moglo da postane značajan deo politike SAD, koja može preko određenih mehanizama da utiče na Brisel, rekao je on, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala