Milačić: Podići bistu Gavrila Principa u Dodošima

© Foto : Prava Crna GoraMitropolit Amfilohije, potomak Gavrila Principa, pesnik Gavrilo Mile Princip i Marko Milačić
Mitropolit Amfilohije,  potomak Gavrila Principa, pesnik Gavrilo Mile Princip i Marko Milačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić nedavno je posetio rodnu kuću Gavrila Principa u mestu Obljaj kod Bosanskog Grahova, gde se sreo sa potomkom Gavrila Principa, pesnikom Gavrilom Miletom Principom.

Uručivši mu crnogorsku trobojku, kao poklon muzeju, predsednik Prave Crne Gore je rekao da će u Dodošima, odakle potiče porodica Gavrila Principa, sve uraditi kako bi to mesto dobilo bistu „našeg velikana Gavrila“.

„Želim u ime prave, slobodne i istinske Crne Gore, ne samo u ime naše političke partije, da vam poklonim našu trobojku, pravu crnogorsku zastavu, zastavu koja je bila i u krvi Gavrila Principa, i voleo bih da ona ostane u ovom muzeju“.

Predsednik Prave Marko Milačić je dao obećanje da će zajedno sa slobodnim ljudima u Crnoj Gori u narednom periodu raditi na realizaciji podizanja biste Gavrilu Principu u Dodošima, odakle potiču Principi, od bratstva Jovićević, jer, kako je kazao, to Gavrilo zaslužuje zbog svega što je uradio, a uradio je vanvremensko istorijsko delo slobode.

Potomak Gavrila Principa je sa zadovoljstvom primio zastavu i kazao da će zastava ostati u muzeju, posebno zbog toga što je došla iz zemlje u kojoj su oni postali, kao Jovićevići sa Rijeke Crnojevića, iz Dodoša:

„Meni je čast da ovu zastavu imam u našoj kući i pored gusala koje je Gavrilov otac imao, koje su, nažalost, u ratu zapalili. Nadam se da će se te gusle opet čuti u ovoj kući, jer je Gavrilo kao dete rastao uz epske pesme Crne Gore i crnogorskih junaka“.

Nedugo nakon posete predsednika Prave mestu Obljaj, Gavrilo je došao u Crnu Goru, na Cetinje, kod mitropolita Amfilohija, koji mu je, na Lučindan, uručio Orden Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovica, a kasnije je bio gost na krsnoj slavi Prave Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala