Lideri ASEAN-a ignorisali samit sa Vašingtonom

© AP Photo / Gemunu AmarasingheSavetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sa predstavnicima zemalja ASEAN-a na samitu ASEAN-SAD na Tajlandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri sedam od deset zemalja Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) nisu došli na samit sa Sjedinjenim Američkim Državama, na kojem je predstavnik Vašingtona pročitao poziv predsednika Donalda Trampa da ga posete u Americi na „specijalnom samitu“.

Sastanku su prisustvovali samo članovi tri delegacije: premijeri Tajlanda (koji ove godine predsedava ASEAN-om), Vijetnama i Laosa. Ostale zemlje bloka — Singapur, Malezija, Indonezija, Brunej, Kambodža, Mjanmar i Filipini — predstavljali su ministri spoljnih poslova.

Tramp nije došao na samit lidera ASEAN-a i Istočnoazijski samit 2-4. novembra u glavnom gradu Tajlanda, a u Bangkok nije poslao ni potpredsednika, ni državnog sekretara. U svojstvu predstavnika američke delegacije na samit su došli savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajan i ministar trgovine Vilbur Ros.

Prema rečima regionalnih posmatrača, to je netipično za Sjedinjene Američke Države smanjivanje nivoa predstavništva na sednicama ASEAN-a.

Kako je za medije izjavio filipinski ministar finansija Karlos Domingez, „ova odluka je doneta u vezi s odgovarajućim nivoom američke delegacije“.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev: Trampov koncept Indo-pacifičkog regiona može da oslabi ASEAN

Istovremeno je u saopštenju Stejt departmenta navedeno da su Sjedinjene Američke Države usmerene na podržavanje suvereniteta zemalja-članica ASEAN-a.

Samit ASEAN-SAD održan je u okviru 35. samita ASEAN-a u Bangkoku 4. novembra, pre početka glavnog programa.

ASEAN je osnovan 8. avgusta 1967. godine kao politička, ekonomska i kulturna regionalna, međuvladina organizacija 10 zemalja jugoistočne Azije. Članice ovog udruženja su Brunej, Vijetnam, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland i Filipini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala