Latinoamerički lideri: Američke sankcije će pojačati odlučnost da se udružimo i podržimo promene

© AP Photo / Marcelino Vazquez HernandezLider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i predsednik Kube Migel Dias-Kanel
Lider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro i predsednik Kube Migel Dias-Kanel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider kubanske Komunističke partije Raul Kastro, predsednik Migel Dijaz-Kanel i venecuelanski predsednik Nikolas Maduro nagovestili su da će američke sankcije samo učvrstiti njihovu odlučnost da se udruže i podrže društvene promene u regionu.

Trojica lidera predsedavali su završnom sednicom konferencije o solidarnosti u Havani u nedelju, na kojoj je učestvovalo više od 1.300 levičara, uglavnom iz Latinske Amerike.

Trodnevni skup na kojem je tema bila ono što organizatori nazivaju „američka imperijalistička ofanziva protiv progresivnih vlada i pokreta“, održana je u trenutku kada se širom Latinske Amerike organizuju protesti.

Maduro i Dijaz-Kanel su negirali američke optužbe da njihove zemlje stoje iza nemira u regionu, prenosi Rojters.

„To je stara Pinočeova diktatura i Međunarodni monetarni fond. Narod ima pravo da traži alternativu“, rekao je u dugom i vatrenom govoru Maduro, komentarišući navode SAD da Kuba stoji iza protesta u Čileu.

„Optužuju nas da podstičemo revoluciju, dok oni pokrivaju oči, uši i usta kako ne bi prepoznali šta ljudi viču na ulicama — neoliberalizam je ekonomski neuspeh i socijalna katastrofa“, poručio je Dijaz-Kanel govoreći o nemirima u Čileu i izborima u Argentini, preneo je Tanjug.

Kubanski predsednik je optužio Sjedinjene Države da vrše opsadu njegove zemlje sankcionišući treće države koje posluju s njom i pozvao prisutne da udvostruče napore u njenoj odbrani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala