Kijev traži od Moskve vraćanje brodova zaplenjenih u Kerčkom moreuzu

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaMali oklopni artiljerijski čamac "Nikopolj" i tegljač "Jani Kapu" ukrajinske ratne mornarice u luci u Kerču
Mali oklopni artiljerijski čamac Nikopolj i tegljač Jani Kapu ukrajinske ratne mornarice u luci u Kerču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je zahtev ruskom Ministarstvu spoljnih poslova za vraćanje brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu, saopštila je agencija „Ukrinform“.

Prema rečima šefa ukrajinske diplomatije Vadima Pristajka, Kijev je spreman da preuzme te brodove, pa je od Moskve zatražio da navede mesto i vreme kada se to može učiniti.

„Naša vojska je spremna da ode bilo gde i pokupi naše brodove“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, nakon što ih dobije, ukrajinska strana namerava da izvrši njihovu inspekciju. Pristajko je naglasio da Kijev planira da otkrije „da li je kašnjenje u vraćanju brodova povezano sa činjenicom da su remontovani, kako bi se sakrili tragovi pucanja“.

Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije. 

Mornare koji su povredili granicu Rusije, Moskva je 7. septembra predala Kijevu u okviru sporazuma o istovremenom oslobađanju pritvorenih i osuđenih lica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala