Iran udvostručio proizvodnju uranijuma: Kriva politika Vašingtona

© Depositphotos.com / Borna MirahmadianIranske zastave
Iranske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je u poslednja dva meseca više nego udvostručio proizvodnju uranijuma, na šta ih je primorala američka politika, rekao je šef Organizacije za nuklearnu energiju Irana Ali Akbar Salehi, prenosi televizija „Al Džazira“.
„Proizvodnja uranijuma do treće faze (smanjenja nuklearnih obaveza) iznosila je oko 450 grama dnevno, dok danas prevazilazi 5.000 grama dnevno“, rekao je Salehi.

Prema njegovim rečima, Teheran je „pokrenuo 30 novih, modernizovanih centrifuga za obogaćivanje uranijuma tipa IR-6“.

On je dodao da je ranije raspoređeno 20 takvih centrifuga, što znači da Iran danas raspolaže sa 60 centrifuga tog tipa.  

Prema njegovim rečima, proizvodnja osiromašenog uranijuma u poslednja dva meseca u zemlji povećana je 10 puta.

„Nismo planirali takve korake, ali nas je pogrešna politika Vašingtona (prema Teheranu) primorala na to“, zaključio je Salehi.

Ove nedelje se očekuje da će Iran pristupiti četvrtoj fazi smanjenja nuklearnih obaveza.  

Sredinom 2015. godine, „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD, Francuska) i Iran objavili su da su dogovorili Zajednički sveobuhvatni akcioni plan. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Dogovor u svom prvobitnom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. najavile jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija ovoj zemlji.

Teheran je upozoravao da će smanjivati svoje obaveze i da će se čak i povući iz sporazuma ako ostale zemlje-potpisnice ne pronađu načina da zaštite ekonomiju te zemlje od američkih sankcija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala