Amerika u Beogradu otkrila namere: Preko Balkana ošamariti Evropu!

© AP Photo / Matt DunhamGrafit na kom su zastave EU i SAD
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je kroz reči specijalnog izaslanika za Balkan poručila da je ona „gazda“ u regionu, a ne Evropska unija.

Metju Palmer, američki izaslanik za Balkan, posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao je da Amerika želi da Zapadni Balkan ima perspektivu u Evropskoj uniji, i dodao da je „EU počinila istorijsku grešku time što nije dala datum za početak pregovora Albaniji i Severnoj Makedoniji“.

EU kao protektorat SAD

Palmer je naveo da je EU tako poslala lošu poruku celom regionu i obećao da će uraditi sve da SAD ubede EU da promeni stav o tome pre sastanka evropskih lidera u maju iduće godine u Zagrebu.

Da li Amerika sada otvoreno govori da je EU nesposobna? Može li se reći da je ovo na neki način direktan udar Amerike i na Emanuela Makrona, koji je i stavio veto Albaniji i Makedoniji?

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže za Sputnjik da se Amerika prema EU odavno odnosi kao prema nekoj vrsti protektorata, dok im Balkan služi kao „okidač“ kojim Amerika može uvek da zapali Evropu.

„Očigledno je da svaki pokušaj nekog od političkih lidera da se nametne kao figura od suštinske važnosti nailazi na negodovanje Vašingtona. Amerika doživljava EU kao zajednicu koja je pod njenom dominacijom, i to u vojnom i političkom smislu, delimično i u ekonomskom. To je bilo vidljivo i posle pokušaja Angele Merkel i Emanuela Makrona da promovišu ideje koje su trn u oku Amerike, kao što je na primer stvaranje EU vojske“, navodi naša sagovornica.

Balkan okidač za EU

Vukoičićeva se pita zašto se Amerika uopšte upliće u odluke Brisela i zbog čega se država koja nije deo EU bavi Severnom Makedonijom i Albanijom, Balkanom i odlukama Unije?

„Ovo što se sada dešava nema veze, zapravo, ni sa Zapadnim Balkanom ni sa Albanijom ili Severnom Makedonijom, već sa nadigravanjem između Vašingtona i Brisela. Sjedinjene Američke Države su odvojile Rusiju od EU, iako je time najviše na gubitku EU. Amerika je nametnula NATO vojnu organizaciju od koje EU nema nikakvu korist...“, nabraja naša sagovornica.

Prema njenim rečima, Amerika koristi ovako dominantnu poziciju jer ne želi da njen uticaj na EU oslabi, a tu se u velikoj meri koristi i ― Balkan.

„On je značajan jer Amerika preko jakog uticaja na delove Balkana kontroliše EU. Amerika na Balkanu ima svoje konstantno jako političko prisustvo i sposobna je eventualno generiše i neki konflikt, verovatno sa Albancima kao glavnim saveznicima na Balkanu, a takav konflikt bi stvorio velike probleme Evropi“, ocenjuje dr Vukoičić.

Rekonstrukcija EU

Profesor međunarodnog prava dr Bojan Milisavljević, iako kaže da je Amerika novim porukama o Skoplju i Tirani „zabila prst u oko Evropi“, ipak veruje da Amerika nema toliki uticaj na strateške odluke EU.

„Amerika ima svoje interese i preko NATO-a i tako dalje, ali EU pokušava da nekako definiše svoje interese. Oni su sada na jednoj strateškoj prekretnici na mnogim temama ― od proširenja, pa do ’bregzita‘ i eventualnih izazova da još neke velike države izađu iz EU. U tom smislu, EU mora da napravi strategiju za neki budući period. Po mom mišljenju, u narednih nekoliko godina uticaj Amerike na EU će polako padati“, zaključuje dr Milisavljević.

On veruje da Amerika nema tu moć da, kada je reč o slučaju Skoplje―Tiranam, vrati na agendu nešto što je EU već skinula. U isto vreme, Vukoičićeva kaže da je sasvim sigurno da se EU neće širiti u narednih deset godina, kao i da će joj trebati dosta vremena da se konsoliduje, što opet Americi daje prostor da „zagospodari i Balkanom i EU“ u potpunosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala