Stoltenberg priznao: Ništa ne možemo Turskoj

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO nema mehanizam za donošenje mera protiv neke od svojih članica, prokomentarisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg mogućnost isključenja Turske iz Alijanse.

Stoltenberg je izjavio da za razliku od EU, NATO nema mehanizme za usvajanje mera protiv neke od svojih članica.

„Saveznici otvoreno i pošteno razmenjuju mišljenja“, dodao je on.

Osim toga, generalni sekretar Alijanse je naveo da je Ankara odigrala odlučujuću ulogu u uništenju takozvanog kalifata u Siriji.

„Invaziju Turske na sever Sirije osudile su mnoge države–članice NATO-a. Očigledno, uspesi u borbi protiv DAEŠ-a ne treba da se dovedu u opasnost, napeta humanitarna situacija ne treba da se pogoršava. Ipak, mi smo svedoci smanjenja nasilja na severoistoku Sirije. Nijedna od saveznica nije prihvatila toliko izbeglica iz Sirije kao što je to uradila Turska: ukupno 3,6 miliona ljudi. Nijedan drugi partner iz NATO-a nije preživeo toliko terorističkih napada kao Turska“, rekao je generalni sekretar u intervjuu za list „Bild“.

Prema njegovom mišljenju, borba protiv DAEŠ-a treba da se nastavi, ne sme se dozvoliti da se zarobljeni militanti nađu na slobodi.

„Smrt El Bagdadija ne znači kraj DAEŠ-a. Ta grupa je do nedavno kontrolisala ogromnu teritoriju u Iraku i Siriji. Mi smo oslobodili taj region, ali DAEŠ nije pobeđen. Sve snage koje kontrolišu taj region treba da kontrolišu i teroriste DAEŠ-a — nije važno da li nam se sviđaju te sile ili ne“, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je naglasio i potrebu da se pronađu nove metode za rešavanje konflikta, bez obzira na već postojeće dogovore Turske i Rusije o „sudbini severa Sirije“. Između ostalog, on je pozdravio predlog ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer da se na sirijsko-turskoj granici formira zona bezbednosti pod okriljem UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala