Ruski patrijarh predao poglavaru Ruskog egzarhata povelju o jedinstvu sa RPC

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i arhiepiskop Jovan tokom liturgije povodom ujedinjenja zapadnoevropske arhiepiskopije sa Ruskom pravoslavnom crkvom u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i arhiepiskop Jovan tokom liturgije povodom ujedinjenja zapadnoevropske arhiepiskopije sa Ruskom pravoslavnom crkvom u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predao je poglavaru arhiepiskopije zapadnoevropskih parohija ruske tradicije („Ruski egzarhat“), arhiepiskopu Jovanu, patrijaršijsku i sinodalnu povelju o obnovi jedinstva ove arhiepiskopije sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ceremonija predaje održana je tokom liturgije u moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

Arhiepiskopija „odsad postaje sastavni deo Moskovske patrijaršije“, navodi se u dokumentu koji je svečano pročitan u hramu.

„Ruski egzarhat“ osnovan je 1921. godine, kada je privremena uprava ruskih crkava u Zapadnoj Evropi poverena arhiepiskopu Evlogiju (Georgijevskom). Takvu odluku doneo je tadašnji patrijarh moskovski i cele Rusije Tihon, Sveti sinod i Vrhovni savet crkve.

Zbog istorijskih okolnosti 1931. godine, parohije na čelu sa mitropolitom Evlogijem privremeno su predate u nadležnosti Carigradske patrijaršije u svojstvu egzarhata, pri čemu je mitropolit naglašavao da je „to samo privremeni prekid zvaničnih administrativnih odnosa“ dok se ne „uspostavi opštepriznata centralna crkvena vlast i normalni uslovi života Ruske pravoslavne crkve“.

U novembru 2018. Carigradski sinod odlučio je da raspusti arhiepiskopiju. U septembru 2019. godine u Parizu je održan sastanak sveštenstva arhiepiskopije na kojem je, kako je saopštila Ruska pravoslavna crkva, velika većina sveštenstva prihvatila zahtev za pristupanje Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je 14. septembra odlučio da pod jurisdikciju Moskovske patrijaršije prihvati arhiepiskopa Jovana, zajedno sa njegovim parohijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala