Ruska vojska nastavlja da patrolira na severu Sirije /video/

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici
Oklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Siriji se nastavlja patroliranje ruske vojne policije. Donedavno su područje oko grada Kobanija kontrolisale kurdske snage samoodbrane. Ispunjavajući odredbe memoranduma iz Sočija, kurdske snage su se povukle 32 kilometra u unutrašnjost Sirije.

Sada red na ovom području obezbeđuju jedinice vladine vojske i ruska vojna policija. Vojska svakog dana obilazi unapred dogovorene maršrute. Konvoj vojnih vozila prolazi kroz desetak sirijskih naselja.

„Po pravilu se konvoj kreće bez zaustavljanja, ali ponekad vojna policija mora da se zadrži na kontrolnim punktovima. Meštani prilaze patroli, govore o svojim problemima i zahvaljuju im se“, prenosi portal televizije „Zvezda“.

Vojska se kreće duž granice sa Turskom — odredi ruske vojne policije zalaze 10 kilometara duboko u sirijsku teritoriju. Maršruta je duga oko 160 kilometara.

Rusko-turski memorandum

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, 22. oktobra potpisali su memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

One će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 29. oktobra saopštio da je povlačenje Kurda završeno pre roka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala