Nepoželjno zbližavanje Rusije i Francuske

© Sputnik / Alexei DruzhininPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron nakon sastanka u tvrđavi Breganson
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron nakon sastanka u tvrđavi Breganson - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Poljskom vladinom institutu za međunarodne odnose (PISM) izrazili su zabrinutost da bi raspoloženje predsednika Francuske Emanuela Makrona da uspostavi tešnje odnose sa Rusijom moglo potkopati jedinstvo unutar EU po mnogim pitanjima, uključujući sankcije zvaničnoj Moskvi.

„Ako Makron nastavi da jednostrano vodi politiku normalizacije odnosa sa Rusijom, bez konsultacije sa partnerima iz EU, to može izazvati nove, veće nesuglasice između država-članica po pitanju politike prema Rusiji“, navodi se u dokumentu PISM-a.

Eksperti analitičkog centra smatraju da Makron želi jaču saradnju sa Rusijom kako bi se suprotstavio porastu uticaja Kine u Evropi. Na taj način, možda je strategija francuskog lidera da uz pomoć poboljšanja odnosa između EU i Rusije ne dozvoli dalje zbližavanje Moskve i Pekinga.

Poljski analitičari dodaju da uspostavljanje dijaloga sa Moskvom nosi rizik za predsednika Francuske, pošto će ga „ruska propaganda“, navodno, predstavljati kao svetskog lidera koji podržava „agresivnu politiku“ Rusije.

© AP Photo / Alexei DruzhininPredsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka u Parizu
Nepoželjno zbližavanje Rusije i Francuske - Sputnik Srbija
Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sahrani bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka u Parizu

Sa svoje strane, to predstavlja pretnju odnosima Francuske sa Ukrajinom, Poljskom, Rumunijom i baltičkim državama, smatraju stručnjaci centra.

Zamenik direktora Nacionalnog instituta za razvoj savremene ideologije Igor Šatrov ocenio je da su ti rizici za francuskog predsednika izmišljeni, naglasivši da druge evropske države, kao što su Nemačka i Italija, žele još dublju saradnju sa Rusijom.

U avgustu je Makron, nakon sastanka sa Putinom, na društvenim mrežama napisao na ruskom jeziku da „veruje u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka“ i nazvao Rusiju „duboko evropskom državom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala