Protest „1 od 5 miliona“ u znaku borbe protiv zagađenja vazduha

Pratite nas
Protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras 48. put u Beogradu, a tema je, prema rečima organizatora, bila „zagađenje — kako vazduha, tako i u kulturi“, prenosi Tanjug.

Protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta upozorenjem na zagađenje vazduha u Boru.

Učesnicima protesta obratili su se aktivistkinja iz Bora Irena Živković i student Moma Kovačević, nakon čega su se demonstranti uputili centralnim gradskim ulicama ka starom Savskom mostu, čije izmeštanje najavljuju gradske vlasti.

Živkovićeva je pozvala sve građane da 15. novembra dođu u Bor i podrže protest kojim se žitelji tog grada bore za čistiji vazduh i zdravlje svoje dece.

Savski most je izabran za kraj večerašnjeg protesta kako bi učesnici protesta poslali poruku da neće dozvoliti da se „naruši njegovo postojanje, izgled i istorijska vrednost“.

Jedan od organizatora protesta Milorad Simović rekao je da građani neće dozvoliti „da se sruši most“ koji su okupatori podigli za vreme Drugog svetskog rata kao privremeno rešenje, a koji je, kada su isti ti okupatori hteli da ga uklone, učitelj Miladin Zarić deminirao, omogućivši tako da se formira Sremski front i da most koriste savezničke snage do kraja rata.

Učesnici protesta su na mostu upalili baklje i okačili veliki transparent na kojem je pisalo „bojkot“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala