Srbi i Rusi oduvali američku Noć veštica

© Foto : PixabayNoć veštica
Noć veštica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Umesto scenografije u duhu „Noći veštica“ i čirlidersica odevenih tako da dočaraju taj u Americi popularni praznik, na poluvremenu košarkaške utakmice između Crvene zvezde i Himkija, KUD „Dimitrije Koturović“ zaigrao je — srpsko kolo.

Sa tribina su odzvanjale trube pobednika ovogodišnje Guče. Srbi, pojačani Rusima iz Himkija, oduvali su Noć veštica, kako i dolikuje 31. oktobra na Dan Svetog Luke, naravno po kalendaru Srpske pravoslavne crkve.

Nesportska poruka Evrolige

Videćemo hoće li Zvezda biti nekako kažnjena zato što mustru NBA, koju je prihvatila Evroliga, nije sprovela u delo, a gazdina se ne poriče.

Ostaje pitanje zašto je Evroliga odlučila da ove godine u svim dvoranama u kojima su u četvrtak igrane utakmice scenografija bude u znaku praznika „Noći veštica“ i to ne samo zato što ne potiču svi klubovi iz zemalja koje obeležavaju taj praznik, poput naše Zvezde i ruskog Himkija. Koliko je samo puta Evroliga insistirala na tome da sportske utakmice ne smeju biti korišćene za promociju sadržaja koji nisu sportski i kažnjavala zbog poruka sa tribina koje je smatrala političkim.

Kakvu pak poruku nosi obeležavanje „Noći veštica“? Sportsku sigurno ne. Kome to treba globalna uniformisanost po američkoj mustri?

Amerikanizacija Evrope

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar smatra da je u ovom slučaju po sredi amerikanizacija opšte javne i evropske svesti, nešto što treba da se učini prihvatljivim i za one delove evropskog kontinenta na kojim ona nije poprimila taj vid.

​Na konstataciju da je Deda Mraz odavno sa naših prostora proterao Božić Batu, koji se poslednjih godina krišom i stidljivo vraćao u svoju kuću, da nam se neprimetno na Dan Svetog Trifuna poturio Sveti Valentin, sve na fini način slaveći zaljubljenost, a da je nekako trebalo pokušati i sa Noći veštica umesto Svetog Luke, Lompar podseća da je na to ukazivao i Miloš Crnjanski. On je pedesetih godina prošlog veka, dok je još bio u Londonu, napisao tekst koji je naslovio „Ateizacija Evrope“, upravo registrujući tu skrajnutost Božić Bate.

Metod unifikacije

„To je jedan proces agresivnog stava prema hrišćanskoj tradiciji koji pod obličjem naglašene amerikanizacije ima cilj da tradicijski korpus ideja, verovanja i shvatanja neutrališe i zameni ga onim koji on propisuje“, naglašava sagovornik Sputnjika.

Lompar u Evroliginom nametanju novog ponašanja vidi i to što se pod firmom ideologije poštovanja i uvažavanja razlika u stvari nameće jedan duboko unifikujući metod .

„On otprilike kaže da sve one razlike koje pripadaju tradicionalnom spektru neke sredine treba ukloniti u korist onih razlika koje se propisuju, a samim tim onda to više nisu razlike nego vladajući način mišljenja“, uveren je profesor Filološkog fakulteta.
Preoblikovanje naroda 

Treća stvar je povezana sa samom sportskom i ukupnom pozicijom zemalja poput naše, koje su viđene kao kolonije, smatra Lompar.

„Odnos prema njima je bitno određen tim viđenjem, jer se sprovodi jedna vrsta njihove sportske diskriminacije unutar jednog novog sportskog poretka koji nameće logika kapitala, pomešano sa jednom vrstom agresivne ateističko-sekularističke prisile“, ocena je sagovornika Sputnjika.

© Sputnik / Aleksandar MilačićZlatna truba Dragačevskog sabora oduvala Noć veštica
Srbi i Rusi oduvali američku Noć veštica - Sputnik Srbija
Zlatna truba Dragačevskog sabora oduvala Noć veštica

Zapadna Evropa oličena u Evroligi, očigledno, nije uspela da se odupre toj amerikanizaciji, opravdanoj time da tako čine i u NBA. A da li je za njenu odluku o promociji Noći veštica na evropskim košarkaškim terenima krivac agresivan američki kapital, koji bi da izvuče profit iz svega što može, ili potreba još aktuelnog vladara sveta s one strane Atlantika da zadrži tu titulu tako što će gde god može zapatiti svoj pelcer, manje je bitno.

Ono što je, međutim, sigurno je ako bude kazne za Zvezdu i kakva god da bude, cena nije velika. Kada se narod odrekne kolektivne svesti o sebi i tradiciji na kojoj je ponikao i koja čini njegovu posebnost, onda je pogodan za svaku vrstu oblikovanja. Kao plastelin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala