Rusija predložila nacrt izjave o napadu na diplomatu Unmika na Kosovu

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pripremila nacrt izjave predsednika Saveta bezbednosti UN u vezi sa situacijom povodom napada na ruskog pripadnika Unmika, saopštio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

On je, u izlaganju na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, rekao da su detalji prebijanja diplomate Mihaila Krasnoščokova „šokantni“ i pozvao Savet bezbednosti da „odlučno osudi“ takvu situaciju, a krivce kazni.

Nebenzja je podsetio da su Krasnoščokovu oduzete isprave i vozačka dozvola radnika UN, da mu je razbijen mobilni telefon, te da su pripadnici kosovske policije pokušali da ga spreče u „legitimnoj službenoj aktivnosti“ što, kako je istakao, govori o „nezrelosti kosovsko-albanskih policijskih struktura i njihovoj niskoj kulturi“.

„Smatramo da Savet bezbednosti mora da reaguje na nastalu situaciju“, rekao je Nebenzja i zamolio sekretarijat da podeli tekst izjave, izrazivši nadu da će je Savet bezbednosti usvojiti.

Podsetimo, Krasnoščokov je, bez obzira na diplomatski imunitet 28. maja priveden i žestoko pretučen u operaciji specijalaca Prištine na severu pokrajine.

I šef Unmika Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj na sednici Saveta bezbednosti, optužio kosovske vlasti za seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem dvojice službenika misije UN na Kosovu i saopštio da je formirana istražna grupa koja je sprovela detaljnu istragu povodom incidenta, koja je utvrdila da nema dokaza da su službenici Unmika počinili krivična dela, kako je tvrdila Priština.

On je dodao da je upotreba prekomerne sile kosovske policije protiv ruskog diplomate neprihvatljiva i ne može biti opravdana, a da kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost.

Međutim, ruski ekspert Vasilij Koltašov iz Centra za političko-ekonomska istraživanja smatra da neće biti očekivane reakcije zbog pozicije Sjedinjenih Država.

„SAD nisu zainteresovane da se postavi i reši na međunarodnom nivou pitanje lošeg i kriminalnog postupanja kosovskih snaga. Zato što su svu tu strukturu i svu tu politiku odnegovali Amerikanci. Savet bezbednosti može da oćuti i da se napravi da se ništa nije desilo ili da preporuči da se oštećeni obrate pravosudnim strukturama Kosova“, kaže Koltašov.

Po njegovom mišljenju, prebijanje diplomate je ogolilo suštinu nepriznatog Kosova.

„Kosovo je, uopšte, čudan politički fenomen, koji po svojoj prirodi veoma podseća na zločinačku organizaciju. Taj proizvod je specijalno napravljen da bi razrušio Jugoslaviju i Srbiju i očigledno može da funkcioniše samo u toj formi. I naravno, ne bez američke finansijske podrške. Zato, nažalost, ne očekujem da će se to pitanje rešiti, ali je jasno da je incident pokazao daleko više nego što su oni računali, a to je istinska priroda kosovske nazovi države“, zaključio je ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala