Prva rusko-turska patrola obišla sirijsko-tursku granicu

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaRuska vojna policija u Siriji
Ruska vojna policija u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske i turske vojno-policijske snage prvi put su zajednički patrolirale duž sirijsko-turske granice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Zajedničke patrolne snage ruske vojne policije i pogranične službe Turske obavile su prvi zajednički obilazak sirijsko-turske granice. Prva zajednička patrola prošla je maršrutom dugačkom više od 110 kilometara zapadno od carinskog prelaza Derbesija, obuhvativši poluprečnik od šest kilometara od sirijsko-turske granice“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je za obilazak cele deonice bilo potrebno oko četiri sata i naglasilo da je patrola proverila situaciju u nekoliko većih naselja.

Ruska vojna policija na severu Sirije - Sputnik Srbija
Turska pregovara sa Rusijom o predaji zarobljenih sirijskih vojnika

Kako je saopšteno, u sastavu patrole su oklopni automobili „tigar“ i „tajfun“ ruske vojne policije i oklopni automobili „kirpi“ turske pogranične službe — ukupno devet jedinica vojne tehnike. Kolonu štiti i oklopni transporter BTR-82 ruske vojne policije.

Rusija i Turska su 22. oktobra potpisale memorandum o razumevanju od 10 tačaka, o uvođenju odreda ruske vojne policije i sirijske pogranične službe na sirijsku stranu granice s Turskom, izvan oblasti zone turske vojne operacije „Izvor mira“.

Ruska vojna policija i sirijski graničari će pomagati u povlačenju kurdskih odreda i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 29. oktobra saopštio da je povlačenje Kurda završeno pre roka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala