Naša prva opera: Nušić piše, Binički komponuje

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerom „Na uranku“ Stanislava Biničkog, Narodno pozorište je obeležilo 150 godina postojanja. O utiscima posle izvođenja prve srpske opere u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa dirigentom Stefanom Zekićem, pevačem Vukom Zekićem i rediteljkom Anom Grigorović.

Slušajte nas i saznajte šta su nam otkrile inostrane gošće ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu, švedska književnica Sofija Lundberg, autorka romana „Upitnik je pola srca“ (u izdanju „Lagune“) i klinički psiholog An Kler Klajn, čiji je „Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize“ bio jedan od zapaženijih naslova „Kreativnog centra“.

Naša prva opera: Nušić piše, Binički komponuje

Da li pisanje za decu traži više posvećenosti i nežnosti — pitamo ruskog pesnika i pisca za decu Andreja Sensenjkova, pisca knjige „Mačka zvana miš“.

Pisac, scenarista i prevodilac Zoran Penevski, autor knjige za decu „Selena se budi“, namenjene onima koji maštom otkrivaju svet, govori za Sputnjik zašto veruje da ništa neće postati važno u životu ako to nemaš s kim da podeliš i zašto smo bez drugih samo polovina razlomka.

O velikom povratku uglednog izdavača, beogradske „Paideje“, pod sajamske kupole, ali i u srpsko izdavaštvo razgovaramo sa Petrom Živadinovićem, vlasnikom i urednikom kuće poznate po ekskluzivnim autorima i delima visoke umetničke vrednosti. Od Živadinovića saznajemo da li objavljivanje sabranih dela Joneska, Remboa, Džubrana, Makina, aktuelnih nobelovaca Petera Handkea i Olge Tokarčuk, kao i mnogih velikana koji su sa potpisom „Paideje“ stizali do srpskog čitalaštva — zapravo predstavlja donkihotovsku borbu sa tržištem i zakonima ekonomije?

Sa urednikom „Geopoetike“ Vladislavom Bajcem listamo jedinstvenu knjigu sabranog pet decenija stvaranog pesništva Boba Dilana, pevača, umetnika i nobelovca, kao i drugo izdanje Gaitanijevog dela „Kairo u 1.000 godina“. 

Obeležavajući veliki jubilej, 70 godina postojanja, Malo pozorište „Duško Radović“ ugostilo je ansambl iz Rusije, Pozorište lutaka iz Samare i predstavu „Patuljak nosonja“. O ovom gostovanju, kao i potpisivanju protokola o saradnji dva pozorišta razgovaramo sa Olgom Dikušinom, direktorkom teatra iz Samare.

Naš gost je i ruski baletski umetnik Dmitrij Antipov, kao i Rajko Petrović, direktor i selektor festivala „Slobodna zona“, koji počinje sledeće sedmice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala