Komšije sprečavaju dolazak S-400 u Srbiju jer NATO stvara „crnu rupu“ na Balkanu

© Foto : Ministarstvo odbraneS-400 u Batajnici
S-400 u Batajnici - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bura kod komšija zbog učešća ruskih sistema S-400 i „Pancir S“ na vojnoj vežbi „Slovenski štit“ u Srbiji se ne stišava.

Poslednji funkcioner iz regiona koji je ustalasao balkanske vojne-političke odnose je bivši vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev, koji je izjavio da će Bugarska zabraniti eventualni transport sistema S-400 u Srbiju.

„Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu (u Srbiji), imaćemo puno pravo da zabranimo letove (iznad Bugarske)“, izjavio je Sibev.

General u penziji profesor doktor Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže za Sputnjik da najava eventualnog bugarskog sprečavanja transporta S-400 u Srbiju, kao i prethodno rumunsko sprečavanje dolaska ruskih tenkova T-72 u našu zemlju, nije rezultat odluka vlada tih zemalja, već vodećih država NATO-a.

Zatvaranje „crne rupe na Balkanu“

„Zato su tačne pretpostavke da NATO želi da zatvori, ovu, prema njihovom mišljenju, ’crnu rupu na Balkanu‘ i da ne želi da iza linije NATO država ima bilo koji prostor koji nije pod njihovom kontrolom“, kaže Kovač.

Otuda dolaze i izjave nekih bugarskih zvaničnika, koje su sigurno instruisale neke strane zemlje, a tiču se toga da li i pod kojim uslovima S-400 ili neki drugi složeni, bitan vojni sistem iz Rusije može doći na prostor Srbije, dodaje on.

„Srbija je suverena zemlja, kao i Rusija, i ne bi niko trebalo da smatra da ima to pravo da zatvara međunarodne vazduhoplovne i vodene puteve u smislu mirnodopskog transporta sredstava“, naglašava Kovač.

Svejedno da li je reč o transportu vojnih sredstava zbog vežbi ili je reč o donacijama ili kupovini, dodaje Kovač i nada se da će NATO zemlje ipak odustati od takvih „suludih planova“.

(Ne)normalne okolnosti

Sagovornik Sputnjika ističe da je S-400 defanzivni sistem namenjen odbrani zemlje i njegov transport ne bi trebalo da izaziva takve reakcije pojedinih političara u regionu, pre svega u Bugarskoj i Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, „iznenadni“ transport sistema S-400 i „Pancira S“ u Srbiju urađen je u mirnodopskoj situaciji i u normalnim okolnostima i zato nije ni postojala potreba da Srbija i Rusija nekoga obaveštavaju o sredstvima koja će biti transportovana u našu zemlju.

„Mi odlično znamo da NATO sredstva i u vazduhu i na kopnu krstare po Balkanu kroz sve ove države, kako god hoće bez ičijeg sprečavanja — i tih država, i Rusije. Ne znam zašto bi Rusija bila prokazana i zašto i sa kojim pravom bi neko mogao da joj spreči prolazak“, ocenjuje Kovač.

Međunarodno i moralno pravo

U nekim vanrednim ili eventualno ratnim situacijama, smešno je pričati o tome da bi neko mogao da im stane na put i spreči prebacivanje tih sredstava, naglašava general u penziji.

„Verujem da će i ubuduće, u skladu sa našim međusobnim sporazumima o vojnim vežbama i zajedničkim aktivnostima, biti prebacivana tehnike iz Rusije, kakva god bude potrebna. Bez obzira da li su to sistemi S-400 ili neki radari, kopnena borbena sredstva ili vazduhoplovne snage“, kaže sagovornik Sputnjika.

Kovač zaključuje da će u slučaju stvarne potrebe možda biti pokušaja susednih zemalja da spreče eventualni dolazak ruske vojne tehnike u Srbiju, ali „ni međunarodno, ni moralno pravo ne dozvoljava tim zemljama da spreče takve aktivnosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala