Francuska: Uhapšen biolog koji istražuje dejstvo suzavca na protestima „žutih prsluka“

© REUTERS, Gonzalo FuentesFrancuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu
Francuska: Demonstranti su se sukobili sa policijom tokom demonstracija protiv reforma zakona o radu u Parizu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Molekularni biolog Aleksandar Samjuel istražuje kako gas koji koristi policija na protestima „žutih prsluka“ deluje na ljudski organizam. On dobrovoljno ulazi u oblak suzavca, nakon čega analizira sopstvenu krv i urin kako bi utvrdio uticaj supstance na zdravlje.

Samjuel je 26. oktobra uhapšen na Trgu Masena u Nici i držan u dvodnevnom pritvoru, zbog nezakonitog ponašanja tokom protesta. Njegov stan je pretresen i oduzeti su mu materijali za istraživanje.

Samjuel se 26. oktobra našao među „žutim prslucima“ i članovima organizacija „Ustanak izumirućih“ i „Atak“, koji se protive tome što banka „Sosijete ženeral“ izbegava plaćanje poreza i ulaže u proizvodnju goriva. Poslovnica banke tada je polivena biosredstvom za pranje stakla, pomešanim s ugljem.

„Čekao sam drugaricu na Trgu Masena, gde se održavao protest protiv ’Sosijete ženeral‘, kada mi je prišao policajac i uhapsio me, tvrdeći da sam učestvovao u protestu razlivajući tečnost. Ne tvrdim da je upućen u to da istražujem primenu suzavca i da me je prepoznao, ali jeste slagao: nisam učestvovao u protestu za koji me optužuju“, ispričao je Samjuel.

Po dolasku u policijsku stanicu biolog je insistirao na tome da je došlo do greške, tražeći da policajci pozovu njegovu prijateljicu koja bi mogla da potvrdi da su imali zakazan susret, kao i da pogledaju snimke s kamera za video-nadzor. Policija je pak pokrenula slučaj zbog pričinjavanja materijalne štete, a Samjuel je pritvoren.

Policajci nisu zvali njegovu prijateljicu Kristel, koja je to prenela novinaru Sputnjika.

„Ja sam zakazala susret Aleksandru na Trgu Masena u Nici, ali sam, kao i obično, kasnila, a on je šetao trgom čekajući me. Kada sam došla, policija ga je već uhapsila. Oni me nisu zvali kako bih potvrdila sastanak, što me je malo začudilo“, rekla je Kristel.

Biologov stan je pretražen. On je na Fejsbuku napisao da mu je oduzet USB s predavanjima i radovima o suzavcu, knjige o suzavcu, a oštećena mu je i uniforma dobrovoljnog medicinskog radnika koji pruža pomoć na ulici.

„Dragi policajci, podsećam vas na taj pretres. Da nikada ne zaboravite istragu o ’tom čoveku‘, o tome da li je bacao teglu sa smesom biosredstva za pranje stakala i s ugljem na prozore ’Sosijete ženeral‘. Voleo bih da ste mi rekli kakvo značenje ima za istragu svaka od stvari koje su mi oduzete. I još, precizirajte na kojem nivou istrage se proverava verodostojnost alibija koji iznese čovek protiv kog se vodi istraga“, napisao je, pored ostalog, Samjuel na Fejsbuku.

On je naveo da kod sebe ima prazne kapsule za suzavac koje je skupljao tokom demonstracija.

„Znate li vi da je to borbeno oružje i da vam preti do tri godine zatvora?“, upitao je on policajce i ironično dodao da je „prijatno saznanje da Emanuel Makron koristi borbeno oružje protiv građana“.

Aleksander Samjuel je pušten posle 48 sati, pošto nisu pronađene nikakve osnove za hapšenje.

Biolog već nekoliko meseci dobrovoljno udiše dim. On analizira krv i mokraću kako bi utvrdio dejstvo suzavca na ljude, a zaključke o tome da suzavac sadrži cijanide objavio je na svom sajtu.

Samjuel ne razume kakve veze ima ono za šta je optužen s oduzimanjem kompjuterske opreme i podataka. Možda njegova istraga nekome ne odgovara?

Advokat i novinar Huan Branko potvrdio je informaciju o Samjuelu na društvenim mrežama.

​„Biologa Aleksandra Samjuela, koji već nekoliko meseci istražuje suzavac, bez razloga su uhapsili i držali u pritvoru dva dana. Uhapšen je kada je išao na sastanak s prijateljicom. Pretresli su mu stan. Oduzeti su mu kompjuterska oprema i podaci njegovog istraživanja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala