Vlada Srpske pisala Savetu bezbednosti UN

© Sputnik / Dejan SimićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Republike Srpske uputila je 22. izveštaj Savetu bezbednosti UN, koji je, uz propratno pismo, generalnom sekretaru UN i zemljama-članicama SB uputio premijer Radovan Višković.

U izveštaju se ukazuje na kontinuiranu blokadu formiranja vlasti koju sprovodi SDA. Upućena je i kritika na podrivanje Dejtonskog sporazuma i ponovljeno je da OHR treba da bude zatvoren, preneo je RTRS.

Odbijanje SDA da ispoštuje izborne rezultate, paralizovalo je vlast na nivou BiH i gurnulo je zemlju u krizu.

BiH jedva da se može smatrati demokratskom zemljom, jer pobedničke stranke ni godinu nakon izbora nisu preuzele vlast, navedeno je u izveštaju: „SDA blokira formiranje Saveta ministara, postavljajući kao uslov da se BiH obaveže da NATO-u podnese Godišnji nacionalni program, što je ključni korak ka pridruživanju Alijansi. Ova stranka ignoriše poziv Evropske unije da se Savet ministara formira bez političkog uslovljavanja.“

U izveštaju Vlada RS podseća da je Narodna skupština donela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Navodi da je ANP, kao uslov, paravan za sprečavanje sprovođenja izbornih rezultata na nivou BiH.

Oni navode da činjenica da SDA blokira i formiranje vlasti u Federaciji i nekim kantonima, pokazuje da blokada formiranja Saveta ministara nema veze sa NATO-om.

„Republika Srpska nesmetano obavlja svoje nadležnosti, ali je blokada novog Saveta ministara paralisala nivo BiH. Time je nanesena stvarna šteta ne samo demokratskom funkcionisanju, nego i građanima u BiH. Bez Saveta ministara, na čekanju su vitalni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo“, navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da je Dejtonski sporazum, kako upozoravaju, izložen napadima SDA, posebno nakon što je u septembru usvojila ekstremističku deklaraciju u kojoj poziva na ukidanje entiteta.

I određeni elementi međunarodne zajednice kontinuirano rade protiv dejtonskih načela, a visoki predstavnik je godinama koristio bonska ovlašćenja za sistematsko centralizovanje vlasti u Sarajevu, suprotno Ustavu BiH.

Republika Srpska bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako glasi. RS je opredeljena i za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, navedeno je u izveštaju.

„Iako Republika Srpska čini sve što je u njenoj moći da promoviše evropske integracije BiH, institucije izvan kontrole Republike Srpske, nažalost, taj napredak ometaju. Dalje prisustvo međunarodnog visokog predstavnika, koji prisvaja diktatorsku moć, i nametnuti zakoni kao njegova zaostavština najveće su prepreke na putu evropskih integracija BiH“, ističe se u izveštaju.

Navodi se i da je blokada dovela do apsurdnih i neustavnih situacija. Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu istovremeno je i predsedavajući Predstavničkog doma BiH. Time je narušeno načelo podele vlasti, koje je fundamentalno za vladavinu prava, zaključuje Vlada RS.

Srpska se nada da će sve strane u BiH i članovi međunarodne zajednice poštovati Dejtonski sporazum. OHR treba da bude zatvoren, a SDA mora prestati sa ucenama, jedino tako BiH može napredovati, zaključuje se u izveštaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala