Unmik: Nezakonito hapšenje i prebijanje službenika UN na Kosovu

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Unmika Zahir Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sednice predstavio izveštaj i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica Unmika od strane kosovske policije.

Tanin je žestoko optužio kosovske vlasti sa seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu.

„Kako bi se utvrdile činjenice, formirao sam istražnu grupu koja je obuhvatila članove sekretarijata UN. Grupa je sprovela detaljnu istragu, ispitavši više od 50 svedoka, proučivši fotografije, video-zapise i dokumentarne dokaze. Istražna grupa mi je predstavila izveštaj“, objasnio je Tanin.

„Ovo su činjenice. Istražna grupa nije našla dokaze u korist optužbi dvojice službenika UNMIK-a da su počinili krivična dela. Grupa je potvrdila da su obojica bili na dužnosti kada su uhapšeni“, naglasio je on.

On je dodao da je upotreba prekomerne sile protiv ruskog diplomate zaposlenog u misiji UN na Kosovu, Mihaila Krasnoščekova 28. maja od strane kosovske policije neprihvatljiva i ne može biti opravdana.

„Hapšenje i pritvor dogodili su se uprkos činjenici da su se oni jasno predstavili kao službenici Unimka. Grupa je otkrila konkretne dokaze da je kosovska policija upotrebila preteranu silu protiv osoblja UN“, istakao je Tanin i dodao da su im pripadnici kosovske policije naneli teške telesne povrede.

Tanin smatra da je hapšenje i pritvaranje službenika misije na Kosovu, kao i pokretanje krivičnog postupka protiv njih, bilo očigledno narušavanje njihovog imuniteta. 

Tanin je rekao i da je kosovska policija, bez ovlašćenja, zadržala vozilo Unmika i uhapsila službenike dok su bili na zvaničnoj dužnosti.

„Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost“, rekao je šef Unmika, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

„Kosovske institucije moraju preduzeti radnje da se tako nešto ne desi“, rekao je Tanin. 

Stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić, a uprkos navodima da joj termin ne odgovara, sednici prisustvuje i Vljora Čitaku.

Incident na Kosovu i Metohiji

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala. Kosovska policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Nekoliko ljudi je povređeno, među kojima su i trojica policajaca, novinar i dva zvaničnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

Državljanin Rusije i član misije UN (Unmik) koji je ranjen na Kosovu Mihail Krasnoščekov leži na odeljenju VMA u Beogradu - Sputnik Srbija
Ruski diplomata, koji je povređen na KiM, napustio VMA

Kosovska policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih pripadnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo je oružane snage Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti.

Strukture kosovskih Albanaca u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i veliki broj drugih država.

Krasnoščekov je pretučen i zatvoren u blizini barikada u oblasti delovanja kosovskih specijalnih snaga u opštini Zubin Potok na severu pokrajine.

Prema verziji kosovske strane, Krasnoščekov se nalazio u blizini barikada zajedno sa Srbima koji su smetali sprovođenje operacije kosovskih specijalnih snaga.

Srpski mediji su, sa svoje strane, izvestili da su kosovske specijalne snage pretukle Krasnoščekova zato što je govorio srpski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala