Turski ekspert: Oni koji su stvorili DAEŠ mogu da stvore nove terorističke grupe

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička vojna vozila napuštaju Siriju
Američka vojna vozila napuštaju Siriju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je objavio prvi video-snimak i fotografiju operacije likvidacije vođe terorističke grupe DAEŠ Abu Bakr el Bagdadija. U kratkom snimku prikazana je zgrada u kojoj su se, prema tvrdnjama SAD, nalazili teroristi.

Prema rečima šefa Centralne komande oružanih snaga SAD generala Keneta Makenzija, analiza DNK je sa apsolutnom tačnošću potvrdila da je reč o pogibiji Bagdadija.

Turski politikolog, šef Centra za strateške studije Bliskog istoka Ahmet Ujsal, u razgovoru za Sputnjik ističe da je Bagdadi ubijen kada je DAEŠ sa američkog stanovišta ispunio svoj zadatak.

„DAEŠ je na početku bio stvoren kao instrument za destabilizaciju Sirije, a potom je Amerika, koristeći se situacijom, predala kontrolu nad severoistokom zemlje Radničkoj partiji Kurdistana (PKK). Baš kao što se i Al Kaida pojavila nakon rata u Avganistanu, i DAEŠ je osvanuo u Siriji, kako bi razrušio sirijski demokratski sistem. Danas, kada se kriza u Siriji bliži kraju, a Turska je osujetila plan Vašingtona da stvori kurdsku državu, nema više potrebe za figurom El Bagdadija. Mislim da je Tramp izdao naredbu da se likvidira vođa DAEŠ-a, kako bi uravnotežio situaciju i smanjio pritisak u vezi sa Radničkom partijom Kurdistana, u kontekstu predstojećih izbora“, ističe Ujsal.

​Ekspert je upozorio da se ne treba opuštati, jer „iste snage koje su svojevremeno doprinele nastanku DAEŠ-a, regrutovale hiljade militanata iz čitavog sveta da bi ih poslale u Siriju i Irak, u slučaju da to bude potrebno i odgovara njihovim interesima, mogu formirati nove slične terorističke strukture. Tim pre što neophodno iskustvo, sredstva, tehnologiju i resurse SAD već imaju“.

Ujsal na kraju ističe da se u Siriji trenutno stvaraju uslovi za novi politički period.

„Na dnevnom redu je stvaranje novog ustava, obnavljanje infrastrukture i povratak izbeglica. Sirija se kreće ka novoj etapi koju možemo nazvati periodom oporavka i lečenja rana. Takve pojave kao što su Astanski proces i operacija ’Izvor mira‘ ukazuju na ubrzanje procesa sirijskog rešenja u bliskoj perspektivi“, zaključuje Ujsal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala