Bugarski diplomata: S-400 u špijunskom centru u Nišu pokriva ceo Zapadni Balkan

© Sputnik / Radoje PantovićRuska ekipa na zatvaranju vežbe "Srbija 2019" u Nišu
Ruska ekipa na zatvaranju vežbe Srbija 2019 u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša ambasadorka Bugarske u SAD, članica odbora Atlantskog saveta Bugarske Elena Poptodorova izjavila je da je Niš očigledno ruska vojna baza u Srbiji, dok je bivši ministar spoljnih poslova Bugarske Solomon Pasi pozvao Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

„Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji koju nazivaju centrom ili skoro pa institucijom. Ako tamo ostave S-400, njihovo dejstvo će pokrivati i Bugarsku i ceo region Zapadnog Balkana“, ocenila je Poptodorova.

Pored toga, bivši ministar spoljnih poslova Bugarske Solomon Pasi prokomentarisao je na svom Tviter profilu fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

„Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu? Ili mi i KGB-u nudimo evropske perspektive?“, napisao je Pasi.

​Ranije su iz Atlantskog centra Bugarske, kojim takođe predsedava Pasi, saopštili da su zabrinuti zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju, jer bi prisustvo takvih sistema u srcu Balkana formiralo zonu u koju bi NATO teško pronikao u slučaju krize.

„Značajan deo vazdušnog prostora iznad zapadne Bugarske, uključujući i Sofiju, naći će se u dometu raketa. To protivreči interesima naše zemlje, koja je NATO saveznik“, navodi se u saopštenju Organizacije na Fejsbuku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala