Nova ideja iz Bugarske: Zabraniti transport S-400 do Srbije!

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaS-400 "Triumf"
S-400 Triumf  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija može ponovo da prebaci u Srbiju svoje S-400, dok je Beograd već izašao sa saopštenjem da slične vojne vežbe mogu postati rutina, smatra bivši vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog saveta Sibi Sibev.

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazudšnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj, već i celom NATO-u, izjavio je on.

„Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove (iznad Bugarske)“, izjavio je Sibev.

On je naglasio da Srbija ima puno pravo na modernizaciju svojih Oružanih snaga uz pomoć ruskog naoružanja, ali takva mogućnost izaziva zabrinutost.

„Kako Bugarska, Rumunija i Hrvatska imaju programe za modernizaciju aviona F-16 i to je njihovo suvereno pravo, tako i Srbija ima isto pravo. Međutim, pitanje je osetljivo, pošto sve susedne države ne raspolažu takvim kompleksom (S-400) i ako Srbija ima ambicije da kontroliše vazdušni prostor u opsegu od 400 kilometara, to zaista treba da izazove zabrinutost i zahteva objašnjenje srpske strane. Sa druge strane, ako Rusija zaista postigne sporazum sa Srbijom o raspoređivanju ruske protivvazdušne baze na njenoj teritoriji, pitanje tada postaje vrlo kompleksno i treba svim sredstvima sprečiti realizaciju takvog projekta“, izjavio je u intervjuu portalu „Faktor“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala