Iznenađujući podaci: Crnogorci i Hrvati više potrošili kod nas, nego mi kod njih

CC0 / Anspleš/Dejan Zakic / Zlatibor
Zlatibor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski turisti i ove godine nisu štedeli na putovanjima, pa smo u inostranstvu u prvih devet meseci potrošili skoro milijardu i sto evra. Najviše novca i ovog leta smo ostavili na Egeju — 344 miliona evra.

Međutim, u grčkim letovalištima su lane, u istom periodu, zadovoljno trljali ruke i u džep stavili 392 miliona evra.

Turistički radnici misle da razlog manje potrošnje treba tražiti u kišama, poplavama, požarima, ali i odluci grčkih hotelijera da podignu cene smeštaja. Kao što smo mi kaznili Grčku, tako su i Grci odlučili da ove godine u Srbiji potroše samo 14 miliona evra, dok su se prošle godine češće „hvatali za džep“, pa su ostavili 47 miliona evra. Ovaj podatak ne bi bio šokantan da ih ove, kao i prošle godine, nije stigao gotovo isti broj 43.335 i ostvarili su identičan broj noćenja — 79.284.

Turskom uslugom su naši turisti, očigledno, zadovoljni, jer svake godine sve više „kitimo“ turske hotelijere. Oni bi, čak, trebalo da zagrljajima dočekuju naše goste, jer smo im do avgusta ostavili 157 miliona evra, lane 125, a 2017. godine samo 48 miliona evra, pišu „Novosti“.

Crnogorci obožavaju Beograd i Zlatibor 

U isto vreme turski turisti u Srbiji kao da su nosili sendviče od kuće, jer su potrošili samo 14 miliona evra, za razliku od lane, kada su ostavili 47 miliona evra na vanpansionsku potrošnju. Inače, Srbiju je do avgusta posetilo 74.635 Turaka, što je 15 odsto više nego lane!

More
Iznenađujući podaci: Crnogorci i Hrvati više potrošili kod nas, nego mi kod njih - Sputnik Srbija
More

Ukoliko bi se, prema podacima NBS, pravila top lista najpopularnijih turističkih odredišta naših turista, na trećem mestu bi bila Nemačka gde smo potrošili 62 miliona evra, na četvrtom Italija gde smo ostavili 57, dok peto mesto dele Egipat i Crna Gora sa po 42 miliona evra.

Međutim, za Crnogorce je ovo veoma loša vest, jer njihovi turisti više vole Beograd i Zlatibor, nego naši njihov Jadran, pošto su oni kod nas potrošili 55 miliona evra!

Slična je situacija i sa Hrvatskom kojoj smo dali 30, a oni nama, čak, 53 miliona evra. U Sloveniji smo potrošili 28, a u Španiji 26 miliona evra.

U prvih devet meseci strani turisti su u Srbiji ostavili 919 miliona evra. Tako, bar, kažu upravo objavljene brojke Narodne banke Srbije koji se ne slažu sa statističkim podacima.

Naime, u Srbiju je do avgusta došlo više od 2,4 miliona turista, što je za šest odsto više nego lane, a 2018. godine smo do avgusta prihodovali 970 miliona evra.

Gde Srbi najviše vole da letuju

344 miliona evra potrošili smo u Grčkoj;

392 miliona evra potrošili smo lane u Grčkoj;

157 miliona evra potrošili smo u Turskoj;

127 miliona evra potrošili smo lane u Turskoj.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala