Bocan-Harčenko: Kosovo da se reši u skladu sa inicijativom Beograda

© SputnikAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu, na međunarodnom planu, jeste kriza na Kosovu i Metohiji, a kosovski problem bi trebalo da se reši u skladu sa inicijativom Beograda, izjavio je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

„Srpsko rukovodstvo je savršeno svesno toga i vodi glavnu reč. Više puta je navedeno na najvišem nivou da Rusija pruža svu moguću podršku Srbiji kao prijatelj i partner i stalni član Saveta bezbednosti UN. Polazimo od pretpostavke da je Kosovo važno pitanje na dnevnom redu SB i trebalo bi da bude glavni fokus ovog organa UN. SB je i jedna od garancija i premisa za rešavanje kosovskog pitanja“, rekao je Harčenko, prenosi Tanjug.

Bocan-Harčenko je ocenio da odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili na višem nivou, kao i da ih prati intenzivan dijalog zasnovan na poverenju.

„Bilateralna saradnja je dostigla izuzetno visok nivo sa intenzivnim političkim dijalogom zasnovanim na poverenju. Rusko-srpski odnosi se razvijaju u potpunosti u skladu sa deklaracijom o strateškom partnerstvu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da se radi o radnom dokumentu koji daje konkretne rezultate“, rekao je diplomata.

On je ipak naglasio da je Srbiji i Balkanu potrebna veća zastupljenost Rusije u medijima. Bocan-Harčenko je podsetio na posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu i njegovo prisustvo na svečanom obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na razgovore sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, kao i na pristupanje Srbije Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU).

Prema rečima ruskog ambasadora, najvažnija oblast bilateralne saradnje su veliki strateški projekti koje sprovode ruske kompanije u Srbiji.

„Za početak, to je rad kompanije NIS (Naftna industrija Srbije), koja proširuje svoje aktivnosti i proizvodnju. Projekti koji uključuju Ruske železnice brzo se sprovode u delo. Naravno, to je i ’Turski tok‘, jer je Srbija najaktivnija zemlja u njegovom sprovođenju posle Turske. Treba primetiti da su poduhvati poslednjih godina strateški, u pogledu bilateralne saradnje i ekonomskog i energetskog prisustva Rusije u regionu i Evropi uopšte“, naglasio je Bocan-Harčeko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala