Amerika u ofanzivi na Balkan jer EU spava

© AFP 2023 / SAUL LOEBDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika se na velika vrata vraća na Balkan zbog sporosti Evropske unije da reši probleme u regionu.

Odluka EU da Severnoj Makedoniji ne da datum za otvaranje pristupnih pregovora bila je dovoljan razlog da specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer okupi u Skoplju ambasadore država u regionu, kako bi im dao uvid američku perspektivu daljeg razvoja zemalja Balkana.

Sagovornici Sputnjika politikolog Aleksandar Daštevski i bivši diplomata Zoran Milivojević saglasni su da je akcenat Palmerove posete bila Severna Makedonija i da je bez svake sumnje započela nova politička ofanziva Amerike na Balkanu.

Nedovršen posao

Daštevski za Sputnjik kaže da je primarni cilj Palmera bio da se uveri da Makedonija neće odustati od Prespanskog sporazuma, dok Milivojević veruje da je njegova poseta imala za cilj predstavljanje drugačijih geostrateških ciljeva u odnosu na EU.

„Misija Amerike je da se sva preostala pitanja na Balkanu, odnosno nedovršeni poslovi, reše po ubrzanom tempu. Kosovo i BiH su dva preostala pitanja. Palmerov susret sa ambasadorima očito ima za cilj da im predstavi strategiju Stejt departmenta u realizaciji tih ciljeva“, objašnjava Milivojević.

Daštevski naglašava da je Palmer imao i ulogu „ utešitelja“ Skoplja zbog nedobijanja datuma za otvaranje pregovora sa EU.

Potvrda za NATO

„Njegov dolazak je samo potvrda da će Makedonija ući u NATO, ali želi i da se uveri da će se Prespanski sporazum ispoštovati jer je Zaev najavio da će sporazum početi da se primenjuje kada se dobije datum za pregovore. S druge strane, i Grci su poručili da ako se sporazum ne bude poštovao, oni će blokirati dalje pregovore Makedoniji u evrointegracijama, što bi Americi mogao da stvori problem. Tako da je Palmer samo želeo da uveri Skoplje da će Severna Makedonija biti primljena u NATO“, objašnjava Daštevski.

​Palmer je, objašnjava on, objasnio da bi Makedonija sigurno ušla u NATO u decembru, ali da je to tehnički nemoguće jer Španija još nema vladu, a nije ratifikovala sporazum za pristupanje Makedonije Alijansi, zbog čega je proces prolongiran.

Uspavana EU

„Amerika želi da se osigura da je u Skoplju sve u redu i da neće biti trzavica koje bi poremetile njihove planove“, zaključuje Daštevski. 

Milivojević veruje da je Amerika svesna da je EU nedovoljno zainteresovana da reši probleme na ovim prostorima i zato žuri da nametne svoje interese.

„Tačno je da su ciljevi Amerike i EU podudarni, s tim što Amerika gleda malo širu geostratešku sliku. Oni su svesni da se pojavio multipolarni svet i da su se pojavile nove sile poput Rusije i Kine ali i Turske, i zato su njihovi ciljevi vezani pre svega za globalnu strategiju. Amerika želi da te uticaje suzbije svojim mehanizmima i sredstvima koja su efikasnija od onih koje ima EU, od sankcija, sile i svega što inače koriste. Ne zaboravimo i da je NATO glavna udarna politička pesnica Amerike“, navodi Milivojević.

Sporazum iz Prespe

On procenjuje i da Amerika želi direktno da deluje ovde, dok Evropskoj uniji ostavlja da „prvo nađe sebe“.

Palmer je ocenio da su njegovi razgovori u Skoplju bili konstruktivni, kao i da su teme razgovora bile u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Makedoniji, Briselu i regionu. Američki diplomata izrazio je zadovoljstvo ratifikacijom Protokola o pristupanju Makedonije NATO-u u američkom Senatu i dodao da se Vašington raduje što će ta zemlja postati 30. članica Severnoatlantske alijanse.

Što se tiče Sporazuma iz Prespe, rekao je da će SAD nastaviti da podržavaju taj dokument, jer je on „važan za bezbednost i stabilnost celog regiona“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala