„Vocap“ tuži izraelsku firmu zbog špijunskog softvera: Špijunaža u 20 zemalja

CC0 / Pixabay / Bezbednost
Bezbednost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Društvena platforma „Vocap“ pokrenula je tužbu protiv izraelske firme za sajber-nadzor „NSA grup“, zbog korišćenja usluga ove kompanije u svrhu opsežne špijunaže.

U krivičnoj prijavi koju je „Vocap“ podneo Federalnom sudu u Kaliforniji, navodi se kako je izraelska kompanija putem aplikacije „Vocap“ u 20 zemalja špijunirala više od 1.400 osoba, među kojima najmanje 100 novinara, kao i brojne aktiviste za ljudska prava, prenosi „Anadolija“.

Iz „Vocapa“ objašnjavaju kako su korisnici, čiji su telefoni hakovani, o tome obavešteni privatnom porukom, a od suda je zatraženo da se firmi „NSA grup“ u potpunosti zabrani upotreba svih usluga „Vocapa“.

„Sajber-​​oružje mora biti zakonski revidirano bilo gde u svetu, kako bi se osiguralo da ne dolazi do kršenja ljudskih prava i sloboda“, naglašavaju predstavnici „Vocapa“.

„Vocap“ je početkom maja uočio grešku koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio-poziva preko „Vocapa“, nezavisno od toga da li je poziv prihvaćen ili ne, izvestio je blog „Tehkranč“ (TechCrunch).

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija „NSA grup“ koja izrađuje proizvode za Bliski istok i zapadne obaveštajne agencije, naveo je list „Fajnenšel tajms“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala