Vlada RS traži osudu neformiranja vlasti i deklaracije SDA

© Sputnik / Radoje PantovićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Republike Srpske uputila je Savetu bezbednosti UN 22. izveštaj o ključnim problemima sa kojima se suočava BiH i razjašnjenju svojih stavova u vezi sa tim problemima.

U izveštaju se, između ostalog, traži da međunarodna zajednica osudi blokadu formiranja vlasti na svim nivoima BiH, koju sprovodi SDA, kao i da međunarodna zajednica osudi deklaraciju kojom ta bošnjačka stranka poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.

Izveštaj je upućen generalnom sekretaru i svim članovima SB UN i odnosi se na period od maja 2018. do oktobra 2019. godine.

U prvom delu izveštaja se ukazuje na posvećenost Republike Srpske Dejtonskom mirovnom sporazumu i ističe da određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela koja omogućuju stabilnost i uspeh BiH.

Ti elementi, kako se navodi, nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja.

U drugom delu izveštaja naglašava se posvećenost Republike Srpske konačnom članstvu BiH u EU.

Istovremeno se sa žaljenjem konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika, koji je prisvojio diktatorska ovlašćenja, i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine, koju sprovodi SDA.

U trećem delu izveštaja govori se o kontinuiranoj blokadi formiranja Saveta ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine, preneo je Tanjug.

Navodi se da RS zbog toga od međunarodne zajednice traži da osudi to nepoštovanje i nesprovođenje rezultata demokratskih izbora.

„Takođe, Republika Srpska poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma“, navodi se u vladinom izveštaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala