SAD neće dozvoliti da se ponovo otvori konzulat Rusije u San Francisku

© REUTERS / Stephen LamGeneralni konzulat Rusije u San Francisku
Generalni konzulat Rusije u San Francisku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti Rusiji da obnovi rad svog konzulata u San Francisku, izjavio je prvi zamenik državnog sekretara Džon Salivan na saslušanju u jednom od odbora Senata SAD o svojoj kandidaturi za mesto ambasadora u Moskvi.

Odgovarajući na pitanje o mogućem obnavljanju rada američkog konzulata u Sankt Peterburgu i ruskog u San Francisku, Salivan je naveo da Vašington i Moskva nastavljaju diskusiju o tim pitanjima.

Prema njegovim rečima, Rusija odbija da odobri vize Sjedinjenim Američkim Državama, koje su im potrebne da obnove diplomatski sastav.

Rezidencija Generalnog konzulata Rusije u Sijetlu - Sputnik Srbija
Moskva Vašingtonu: Oteli ste nam šest objekata, vratite ih sve
„Cena za konzulat u Sankt Peterburgu — zatvorili smo konzulat u San Francisku. I ne planiramo da im dozvolimo da obnove rad konzulata koji je korišćen u druge svrhe pored diplomatskih“, dodao je Salivan.

Početkom septembra 2017. godine Generalni konzulat Rusije u San Francisku, trgovinsko predstavništvo u Vašingtonu i prostorije trgovinskog predstavništva u Njujorku predati su američkoj strani na zahtev Stejt departmenta. Stejt department ranije je zatražio da se ti objekti zatvore kao odgovor na ruski predlog da se smanji broj zaposlenih u američkoj diplomatskoj misiji u Rusiji. Ruskim diplomatama je tada zabranjen Pristup zgradi Generalnog konzulata. Rusija je te akcije nazvala neprijateljskim potezom i obećala da će ići na sud.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala