Rusija postavila „suncokret“ na Baltiku i Dalekom istoku, a stiže i „kontejner“

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKomandni punkt radarske stanice "Voronjež" u Kalinjingradskoj oblasti
Komandni punkt radarske stanice Voronjež u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je postavila radarski sistem „podsolnuh“ na Baltik i na Daleki istok, a planira se i raspoređivanje novog sistema „kontejner“ rekao je u intervjuu za Sputnjik generalni direktor Naučno-istraživačkog instituta za radio-veze na velikoj udaljenosti Kiril Makarov.

Za sada postoje tri takve stanice — jedna u Ohotskom, druga u Japanskom i treća u Kaspijskom moru. 

„Podsolnuh“ (suncokret) je namenjen za otkrivanje nadvodnih i vazdušnih ciljeva. Glavna specifičnost stanice je posmatranje iza horizonta, koje omogućava da se otkrivaju ciljevi koji se ne vide golim okom. Stanica će istovremeno moći da otkrije, prati i klasifikuje do 300 pomorskih i 100 vazdušnih objekata.

Radar „podsolnuh“ je testiran 2006. godine.

I „kontejner“ će čuvati rusko nebo

Osim „suncokreta“, u Rusiji će biti postavljen i radar nove generacije „kontejner“, koji može otkriti hiperzvučne rakete, rekao je Makarov.

„Novi radar ’Kontejner‘ je predviđen za otkrivanje svih tipova aerodinamičkih ciljeva. To su borbeni avioni, strateška avijacija, krstareće rakete, hiperzvučne letelice i tako dalje. Stanica koristi pojavu reflektovanja radio-talasa decimetarskog opsega od jonosfere“, rekao je Makarov.

Planirano je da bude četiri takvih stanica.

„Prva na zapadu, druga na istoku. Osim toga, planirano je pravljenje stanica za severozapadni i južni pravac“, objasnio je generalni direktor instituta.

On je naveo da ovaj radar poseduje takozvanu mrtvu zonu.

„Ona iznosi 900 kilometara, zbog čega je bila doneta odluka da se stanica postavi u unutrašnjosti zemlje. To omogućava stanici da bude sigurna i da kontroliše vazdušni prostor susednih država“, rekao je Makarov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala