Hrvatska gora od Pojasa Gaze

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Zastava Hrvatske
Zastava Hrvatske  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska je u ovogodišnjem izveštaju Svetske banke o regulativi poslovanja završila na 51. mestu od 190 zemalja.

To je rast za sedam mesta u odnosu na prošlu godinu, ali pojednostavljenje izdavanja građevinskih dozvola je za hrvatsku administraciju, po svemu sudeći, nemoguća misija.

Naime, u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola Hrvatska je na 150. mestu, iza Pojasa Gaze, Konga, Gambije i Tanzanije, piše „Indeks.hr“.

Analiza izdavanja građevinskih dozvola u izveštaju „Duing biznis“ rađena je na bazi gradnje skladišta vrednog 4,5 miliona kuna (603.000 evra) na području Zagreba.

Ustanovljeno je da se izdavanje dozvole sastoji od 22 procedure, što je iznad proseka zemalja Evrope i Centralne Azije, gde je prosek 16,2, te iznad proseka zemalja OECD-a s visokim dohotkom, gde je ta brojka 12,7.

Za dobijanje dozvole, prema „Duing biznisu“, potrebno je 146 dana, što je ispod proseka zemalja Evrope i Centralne Azije, kao i posmatranih zemalja OECD-a, ali problematični su troškovi.

Naime, u Hrvatskoj troškovi dobijanja građevinske dozvole, u analiziranom primeru, iznose čak 9,2 odsto od vrednosti skladišta, dok je prosek zemalja Evrope i Centralne Azije četiri odsto, a zemalja OECD-a s visokim dohotkom samo 1,5 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala