Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije na zajedničkom zadatku /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpska delegacija prati izvođenje akcije traganja i spasavanja na vojnoj vežbi BARS-2019 u Rusiji
Srpska delegacija prati izvođenje akcije traganja i spasavanja na vojnoj vežbi BARS-2019 u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ruskoj Astrahanskoj oblasti „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“ (BARS-2019) započelo je vežbu u okviru koje će do 1. novembra srpski i ruski piloti uvežbavati letenje i bojevo gađanje. Plan vežbe podrazumeva upotrebu ruskih lovaca MiG-29SMT i borbeno-transpornih helikoptera Mi-8MTŠ.

Mešovite posade izvodile su vežbu borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja.

„Juče je organizovano upoznavanje sa taktičkom situacijom. Kako je zamišljeno, oružani sukob je počeo na državnoj granici. Rukovodstvo centra postavilo je komandantu mešovite vazduhoplovne grupe zadatak da lokalizuje taj konflikt. Zadatak operativno-taktičke avijacije je bio priprema za presretanje vojno-vazdušnih ciljeva, manevarskih lovaca, bespilotnih letelica i helikoptera. Helikopterskim jedinicama je bio postavljen zadatak da se pripreme za iskrcavanje desanta u sastavu grupe, a takođe i za izvršavanje zadataka traganja i spasavanja. Posade su se pripremale juče, a danas su izvodile letove kako bi ostvarile potpunu koordinaciju pri izvođenju tih školsko-borbenih dejstava. Za sutra su planirana praktična dejstva sa bojevim gađanjem i izvršavanje taktičkih zadataka na poligonu Ašuluk“, rekao je predstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, pukovnik Konstantin Surikov.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPredstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić na vojnim vežbama BARS-2019
Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije na zajedničkom zadatku /foto/ - Sputnik Srbija
Predstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić na vojnim vežbama BARS-2019

Pukovnik je podsetio da na vojnim vežbama BARS tradicionalno, od 2015. godine, učestvuju i pripadnici Vazdušno-desantnih jedinica (VDV) Oružanih snaga RF.

Surikov je naglasio da postoji poverenje kako između ruskih pilota i padobranaca, tako i između srpskih pilota i pripadnika VDV-a.

„U ovim vežbama učestvuju dobro obučeni, pripremljeni letački sastavi. Sada smo oformili ove obučene posade i ispunjavamo zadatke. Naravno, nepripremljene posade ne lete. Svaki pripadnik VDV-a dobro zna da tako složene zadatke, kao što je grupno iskrcavanje, mogu da obezbede samo dobro pripremljeni piloti“, naveo je Surikov.

„Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije 2019“ je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koje se nalaze u naoružanju obeju vojski.

© Sputnik / Olivera IkodinovićIzlaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Budimir Gajić sa pripadnicima RV i PVO na poligonu Privolzski u Astrahanskoj oblasti
Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije na zajedničkom zadatku /foto/ - Sputnik Srbija
Izlaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Budimir Gajić sa pripadnicima RV i PVO na poligonu Privolzski u Astrahanskoj oblasti

„Svake godine mi poboljšavamo našu obuku, u smislu da postavljamo više ciljeve i teže zadatke. Primera radi, 2017. godine smo vežbali u teškim meteorološkim uslovima, a ove godine ćemo realizovati letenja korišćenjem naočara za noćno osmatranje“, rekao je Surikov.

Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu „Privolžski“ obišao je izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić, koji će prisustvovati i finalnoj fazi vežbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala