Zaev: Prespanski sporazum je sada pod rizikom

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIZoran Zaev
Zoran Zaev  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

„Tačnije, to znači da će delovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Severna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni“, naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plusinfo.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisale 17. juna 2018. godine, tesno povezani s napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

„Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obe stvari su povezane“, rekao je Zaev i dodao da je reč o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji druga alternativa, preneo je Tanjug.

„Nemamo drugu alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla da bude alternativa. Ono što neki nude ne daje nam demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svetlost zvezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici. I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogodno tle, oni će naneti ogromnu štetu celom Balkanu. A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem“, zaključio je Zaev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala