Vučić u Briselu: Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU

© PREDSEDNISTVO SRBIJEŽan-Klod Junker i Aleksandar Vučić u Briselu
Žan-Klod Junker i Aleksandar Vučić u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora u sedištu EU da su ga predsednik evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han prijateljski uveravali da je važno da Srbija ostane na evropskom putu.

Vučić je kazao da je to prihvatio, ali i uzvratio da će Srbija svoj evropski put graditi i ponašati se kao suverena zemlja, uz dobre odnose sa svim drugima, preneo je RTS.

Predsednik Srbije je rekao da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo da bismo imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“, pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

On je preneo da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je „veća vidljivost“ odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je „u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao na to kako to izgleda iz ugla Srbije“.

„Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas ispituju: ’Šta će vam ovo i ono...‘ i to traje tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao: ’Hoćete mistral? Evo vam‘“, dodao je Vučić.

Sada ne mora da objašnjava nikome jer je Srbija suverena zemlja, napomenuo je srpski predsednik.

„Zar naše pare nisu dobre?“, zapitao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija suverena zemlja i da će se tako ponašati.

„Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji“, naglasio je predsednik Vučić.

U izjavi novinarima u Briselu on je kazao da je bolje od drugih u regionu predviđao šta će se dešavati u vezi sa procesom evropskih integracija i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

„Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će ’da nas se sete za dan bezbednosti‘, to je drugo pitanje‘“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da EU ne može od Srbije da očekuje više od racionalnog pristupa evropskim integracijama i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala