Vučić iz Brisela: Ono što sam govorio nije bilo prijatno za sve

© Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Briselu da je situacija oko dijaloga Beograda i Prištine mnogo teža nego što izgleda.

Vučić je, nakon zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana i odlazeće visoke predstavnice EU Federike Mogerini, upitan da li je na tom sastanku razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom rekao da jeste, ali nije želeo da iznosi detalje razgovora.

„Jesmo razgovarali, ali ne želim da koristim priliku da iznosim šta sam rekao. Ono što sam govorio nije bilo prijatno za sve. Ne želim da stičem političke poene. Moj posao je da brinem o miru i stabilnosti i zato neću da govorim o detaljima“, kazao je on.

Na dodatno pitanje kada je moguće voditi dijalog imajući u vidu aktuelnu situaciju, Vučić je odgovorio da je situacija „teška, mnogo teža nego što izgleda“.

Naglasio je da mu je to najveća briga.

Što se ekonomije tiče, kaže napredujemo dobro.

Rekao je da sutra očekuje preliminarnu procenu, prema kojoj je rast u trećem kvartalu bio 4,1 odsto, a u četvrtom očekuje rast od 4,3 procenta.

„Jedino me brine da sačuvamo mir i stabilnost.“

Sudija promenio pravila, moramo da guramo dalje

Vučić je istakao da je i dalje strateški cilj Srbije put ka EU, ali da taktički moramo da se prilagodimo, jer je „sudija odlučio da promeni pravila u toku igre“.

Vučić je naglasio da taj naš strateški put niko i nikada neće moći da dovede u pitanje. Preneo je da je sastanak bio dobar, otvoren, na kojem je rečeno sve što su učesnici imali da kažu.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o jednom nivou odnosa prema EU, kao i drugom nivou odnosa u regionu.

Kapitol hil - Sputnik Srbija
Pogled iz Vašingtona: Srbija da prizna Kosovo, a Rusija da se ne meša
„Srećan sam jer su više nego ikada ljudi razumeli da treba da gledamo sebe, da razgovaramo otvorenije, sačuvamo mir i stabilnost“, istakao je Vučić.

Kazao je da će zemlje regiona nastojati da se sastaju sve češće bez evropskih posrednika i razmotre rešavanje problema.

„Sigurno će biti dva koraka napred i ponekad, jedan ili jedan i po unazad, ali za dve godine ćemo napraviti veliki pomak koji će imati kao rezultat smanjenje napuštanja građana“, uveren je on.

Kazao je da je većina učesnika bila razočarana odlukama Saveta EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da je on u ime Srbije rekao da mi nismo, jer smo znali da će tako biti, o čemu je, kako je podsetio, govorio Zoranu Zaevu pre godinu i po u Vranju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala