Šojgu: Povlačenje Kurda u Siriji završeno pre roka

© AP Photo / Baderkhan AhmadRuska vojna policija nadgleda povlačenje kurdskih snaga na severu Sirije
Ruska vojna policija nadgleda povlačenje kurdskih snaga na severu Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povlačenje oružanih formacija iz zone bezbednosti na severoistoku Sirije u skladu sa sporazumima iz Sočija završeno je pre planiranog vremena, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Povlačenje oružanih jedinica sa teritorije na kojoj bi trebalo stvoriti bezbednosni koridor završeno je pre roka. Tamo su došli i sirijski graničari i naša vojna policija“, precizirao je Šojgu tokom razgovora sa jermenskim ministrom odbrane Davidom Tonojanom.

Rusko-turski memorandum

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su 22. oktobra posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu je, između ostalog, predviđeno da od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ dođu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Američki vojnici u oklopnom vozilu u sirijskom Manbidžu - Sputnik Srbija
Kako su Kurdi ispratili Amerikance i dočekali Ruse

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

U ponedeljak je načelnik Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general-major Sergej Romanjenko izjavio da ruska vojna policija pomaže u povlačenju kurdskih jedinica. Kurdi su, između ostalog, napustili svoju vojnu bazu sa kampom za obuku i kontrolnim punktom milicije „Asaiš“ na severu provincije Rake u predgrađu Ain Isa. Baza se nalazi u blizini auto-puta M4, zapadno od napuštenog izbegličkog kampa u Ain Isu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala