Rusija: Početak rada Ustavnog odbora Sirije — velika pobeda sirijskog naroda

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Irana, Rusije i Turske, Muhamed Džavad Zarif, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Irana, Rusije i Turske, Muhamed Džavad Zarif, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, Turska i Iran nastaviće da rade na postizanju trajne stabilizacije u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Dogovorili smo se da nastavimo sa energičnim naporima u saradnji sa svim sirijskim stranama radi uspostavljanja trajne dugoročne stabilizacije ’na terenu‘ i uklanjanja preostalih žarišta terorizma“, rekao je Lavrov nakon sastanka u Astanskom formatu sa svojim kolegama iz Turske i Irana.

Lavrov smatra da bi spoljni igrači trebalo da stvore povoljne uslove za rad Ustavnog odbora Sirije.

„Naglasili smo da je najvažnije osigurati realizaciju Rezolucije 2254, posebno u delu koji se tiče potrebe da se obezbedi politički proces koji će ostvarivati sami Sirijci i koji će pripadati Sirijcima“, rekao je Lavrov i dodao da svi spoljni igrači moraju da stvaraju uslove kako bi se upravo u tom pravcu gradio proces i da bi Sirijci, uz pomoć specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Gejra Pedersena, mogli da pronađu zajedničke tačke.

On je naveo da rad Ustavnog odbora mora da se gradi bez nametanja veštačkih spoljnih rokova.

„Nadamo se da će učesnici Ustavnog odbora biti vođeni težnjom za kompromisom, da će konstruktivno sarađivati i da neće biti izloženi spoljnom mešanju“, precizirao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Moskva radi na formiranju sirijskog ustavnog odbora

Ruski ministar dodao je i da Ustavni odbor neće moći da reši sve probleme, već da paralelno moraju da se reše humanitarna pitanja bez politizacije, bez diskriminacije, bez preduslova, i da mora da se pomogne u stvaranju uslova za povratak izbeglica i privremeno raseljenih lica.

Lavrov je zaključio da je početak rada Ustavnog odbora Sirije velika zajednička pobeda i dostignuće celog sirijskog naroda.
„Ne jedne ili druge sirijske strane, već dostignuće celog sirijskog naroda — i vlasti i opozicije i svih građana Sirije“, istakao je Lavrov

Lavrov je rekao da su arogantne izjave Vašingtona o potrebi prisustva američke vojske u Siriji za zaštitu naftnih polja u toj zemlji. 

„Što se tiče akcija Sjedinjenih Američkih Država u Siriji – naravno, ove akcije su u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Sjedinjene Američke Države i članice koalicije koju one predvode nalaze se u Siriji ilegalno, suprotno stavu legitimne vlade Sirije“, objasnio je Lavrov.

Lavrov je istakao da su se nakon izjave Vašingtona o povlačenju svih oružanih snaga iz Sirije, one počele da vraćaju „pod izgovorom zaštite naftna polja od DAEŠ-a. On je dodao da je namera Vašingtona da eksploatiše naftna polja u Siriji nezakonita i da će Moskva braniti ovaj stav u kontaktima sa Vašingtonom. 

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da pokretanje Ustavnog odbora Sirije dokazuje efikasnost rada u Astanskom formatu.

„Podržali smo pokretanje Ustavnog odbora ovde u Ženevi i nakon dugih i intenzivnih konsultacija, našeg dugogodišnjeg rada, Odbor će sutra početi sa radom“, saopštio je Čavušoglu.

„I ovim korakom Astanski proces dokazuje da je to efikasna međunarodna inicijativa i da nam je doneo potrebne rezultate“, dodao je turski ministar.  

Čavušoglu je istakao da će turska vojska ostati u Siriji sve dok sirijske vladine snage ne budu mogle samostalno da štite svoju teritoriju od terorista.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif smatra da vladine snage treba da kontrolišu čitavu Siriju.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Siriju Gejr Pedersen - Sputnik Srbija
Pedersen: Samo UN će posredovati u ustavnom odboru Sirije

„Smatramo da teritorija Sirije treba da bude pod kontrolom sirijske vlade i vojnih snaga Sirije. Upravo one bi trebalo da budu odgovorne za bezbednost Sirije i sirijskih suseda. I smatramo da sirijski susedi ne bi trebalo da imaju nikakve pretnje koje bi dolazile sa sirijske teritorije“, istakao je Zarif.

Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana, Sergej Lavrov, Mevlut Čavušoglu i Muhamed Džavad Zarif razgovarali su danas u Ženevi uoči prvog zasedanja Ustavnog odbora Sirije koji će biti održan 30. oktobra. Osim toga, ruski ministar se sastao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN za Siriju Gejrom Pedersenom.

Odluka o formiranju Ustavnog odbora doneta je na Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga održanom u Sočiju 30. januara 2018. godine. Odbor će raditi u Ženevi, a njegov glavni zadatak treba da bude priprema ustavne reforme i nakon toga održavanje izbora u Siriji na njenoj osnovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala