Premijer Crne Gore: Država će sve dovesti k poznaniju prava, pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku

© AP Photo / Visar KryeziuPremijer Crne Gore Duško Marković
Premijer Crne Gore Duško Marković  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone Crne Gore i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država, ali će država, silom zakona, sve dovesti poznaniji prava, poručio je crnogorski premijer Duško Marković.

Marković je poručio i da će Vlada, još neko kratko vrijeme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

„Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP“, poručio je Marković.

Premijer se nedavno sastao sa mitropolitom Amfilohijem, ali, kako dodaje, taj sastanak nije bio korak ka usaglašavanju stavova o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

On je ponovio stav da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP.

„Ja sa mitropolitom uvijek oštro polemišem o ključnom pitanju — poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i ne poštovati zakone i državu“, kazao je Marković.

Predsednik Vlade Crne Gore je naveo da mitropolit Amfilohije, zajedno sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

„On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitropolija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga: ’Da li Vi stvarno mislite da država nema snage da Vaše nezakonite intervencije u prostoru spriječi i sruši?‘. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i Crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države, ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rješenja“, rekao je Marković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala