Moskva izvršila zadatke rusko-turskog memoranduma o Siriji

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila vojne policije Rusije patroliraju na severoistoku Sirije
Oklopna vozila vojne policije Rusije patroliraju na severoistoku Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska strana u potpunosti je ispunila uslove memoranduma o Siriji koji je potpisan sa Turskom, saopštio je rukovodilac Centra za pomirenje zaraćenih strana, general-major Jurij Borenkov.

On je naveo da ruska vojna policija od 23. oktobra patrolira u zoni bezbednosti širine deset kilometara u oblastima Džerablus-Koran, Kamišli-Fakira i Kamišli-Simalka.

Osim toga, 68 kurdskih odreda samoodbrane sa 34.000 boraca i više od 3.000 jedinica tehnike povučeno je na 30 kilometara od kontakt-linije sa turskim oružanim snagama.

Borenkov je dodao da su na granici sa Turskom sirijske vladine snage postavile 84 ispostave.

„Svakodnevno obaveštavamo tursku stranu o svim dejstvima koja se odnose na realizaciju Memoranduma“, zaključio je Borenkov.

Rusko-turski memorandum

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su 22. oktobra posle šestočasovnih pregovora potpisali Memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu je, između ostalog, predviđeno da od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ dođu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

U ponedeljak je načelnik Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general-major Sergej Romanjenko izjavio da ruska vojna policija pomaže u povlačenju kurdskih jedinica. Kurdi su, između ostalog, napustili svoju vojnu bazu sa kampom za obuku i kontrolnim punktom milicije „Asaiš“ na severu provincije Rake u predgrađu Ain Isa. Baza se nalazi u blizini auto-puta M4, zapadno od napuštenog izbegličkog kampa u Ain Isu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala