Libija želi da je Rusija zaštiti kao Siriju

© REUTERS / Ismail ZitounyPripadnici vojske Libije
Pripadnici vojske Libije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Afrički kontinent vapi za ruskim investicijama, njenom aktivnom političkom ulogom i rešenjem libijskog pitanja po modelu sirijskih pregovora u Sočiju. Afrika očekuje dosta od Rusije, ali ima šta i da ponudi.

„Rusija nikada nije bila kolonizator u Africi i ne nosi teret prošlosti“, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova privremene vlade Libije (smeštene u Tobruku) Abdeljhadi Hvejdž na marginama samita „Rusija-Afrika“ u Sočiju.

On je istakao da su odnosi između Rusije i Libije uvek bili prijateljski i strateški, te da je to jedan od razloga za produbljenu i sveobuhvatnu zajedničku saradnju. Prema njegovim rečima, ovakav samit je trebalo još davno održati, ali da je dobro što je održan 2019, a ne 2020. ili 2021. godine. 

Želimo libijske pregovore, poput sirijskih u Sočiju

„Libija je severna kapija Afrike. Nažalost, nebezbedna, u nelegalnom opticaju se nalazi više od 21 miliona jedinica oružja. U Nigeriji i Kamerunu je teška bezbednosna situacija. Afrika treba da prekine uvoz i proizvodnju oružja. Potrebno je usmeriti snage na ekonomiju i socijalna pitanja. Oko 60 odsto procenata afričkog stanovništva čine mladi“, rekao je šef libijske diplomatije.

On naglašava da je upravo iz tog razloga neophodno strateško i efikasno međunarodno partnerstvo kako bi se preokrenula trenutna situacija. On je takođe izrazio nadu da će Rusija uzeti u ruke rešavanje libijskog pitanja. 

© AFP 2023 / Mahmud TurkiaBombardovanje vladinih snaga u Libiji
Libija želi da je Rusija zaštiti kao Siriju  - Sputnik Srbija
Bombardovanje vladinih snaga u Libiji

„Nadamo se da će Rusija igrati značajniju ulogu u rešavanju libijske krize. Rusija je aktivan član SB UN i velika ekonomska sila. Želimo da Rusija vodi libijske pregovore po ugledu na sirijske pregovore u Sočiju.“

Rusiji su sva vrata širom otvorena

Potrebno nam je rusko učešće u razvojnoj sferi, naftnom i gasnom sistemu, čekamo ruske investicije za izgradnju železnice i obnovu zemlje. Istočna vlada kontroliše 90 odsto zemlje. Neophodni su nam projekti za obnovu infrastrukture, puteva, struje. Ponovo pozivamo Rusiju da radi u Libiji“, istakao je libijski ministar spoljnih poslova Hvejdž.

U Soči je stigao i šef vlade Nacionalnog sporazuma Libije (koja se nalazi u Tripoliju) Faiz Saradž. Šef ruske kontaktne grupe za regulisanje unutrašnje situacije u Libiji Lev Dengov, posle sastanka sa Faizom Saradžom, rekao je da „oni teže novim sporazumima u oblasti vojno-tehničke saradnje. Žele da aktivno grade odnose u vojno-tehničkoj sferi. Istovremeno, mi shvatamo da postoji embargo na oružje Libiji, iako je trenutno složena situacija, mi tražimo način za legalno delovanje u okviru međunarodnih normi i zakona“.

Putin zaslužan za mir u mnogim regionima sveta

Predsednik Obale Slonovače Alasan Utara rekao je u izjavi za Sputnjik da je ovo veoma značajan događaj, samim tim što se održava prvi put i da je veoma počastvovan što je Obala Slonovače jedan od učesnika.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaForum „Rusija-Afrika“ u Sočiju
Libija želi da je Rusija zaštiti kao Siriju  - Sputnik Srbija
Forum „Rusija-Afrika“ u Sočiju
„Koliko sam upoznat, 40 do 45 afričkih zemalja učestvuje na ovom samitu. Od Rusije očekujemo dosta, a i mi imamo šta da ponudimo. Svi znamo kakvu ulogu na međunarodnom planu ima predsednik Putin. Mislim da zahvaljujući njemu u mnogim regionima sveta vlada mir“, rekao je predsednik Obale Slonovače Alasan Utara.

On je takođe istakao da je i Obala Slonovače trenutno član SB UN zajedno sa Rusijom kao stalnom članicom.

„Mi smo ovde da kažemo našim ruskim prijateljima da želimo ruske investicije na Obali Slonovače. Obala Slonovače jedna od 3 do 4 zemlje sa najbržim tempom ekonomskog rasta u svetu, 8-9 odsto na godišnjem nivou. Imamo nalazišta nafte i gasa. Želeli bismo da ruske kompanije ulažu u infrastrukturu. I u kulturnom planu takođe želimo da razvijamo prijateljske odnose sa ruskim narodom“, istakao je šef države Obale Slonovače Alasan Utara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala