Bukte požari na istoku i jugu Srbije, vanredno u dve opštine /foto, video/

Pratite nas
Bukte požari na jugu i istoku Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja. Opština Bosilegrad i Trgovište zbog požara proglasile vanrednu situaciju. Požar na planini Vidojevici zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume. Narednih dana u pomoć stiže ruski „iljušin“, najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini. Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja. RTS javlja da je na većem delu terena požar pod kontrolom.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je situacija na Staroj planini danas nešto povoljnija, imajući u vidu da vetar duva u pravcu Bugarske i da će se nakon što helikopter MUP-a obavi izviđanje odlučiti da li je moguće požar gasiti iz vazduha.

„Na gašenju požara angažovano je više od 200 ljudi. Očekuju se naleti helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova radi izviđanja, a pošto su uslovi danas povoljniji očekujem da će se i na Staroj planini požar gasiti iz vazduha“, naveo je Marić i dodao da svi angažovani daju sve od sebe da se požar stavi pod kontrolu.

Koordinator štaba za vanredne situacije Grada Pirota Sreten Savov rekao je da se situacija na Staroj planini menja iz časa u čas.

„Danonoćno se borimo protiv vatre i njenog širenja, vatrogasci rade u teškim uslovima, to su teško pristupačni predeli. Otežavajuće je što duva vetar, pa se situacija menja iz časa u čas“, rekao je Savov i istakao da zasad nema potrebe za evakuacijom jer nisu ugroženi ni ljudi, ni imovina.

Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha.

Ekipa RTS-a je srela više dobrovoljaca, pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

© ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJEGašenje požara na Staroj planini
Bukte požari na istoku i jugu Srbije, vanredno u dve opštine /foto, video/ - Sputnik Srbija
Gašenje požara na Staroj planini

Opština Bosilegrad je zbog požara proglasila vanrednu situaciju u delu teritorije, u selima Crnoštica i Dukat.

Linija vatre je duga pet kilometara i prostire se od mahale Petkovci do Konjičke reke, rekao je za RTS predsednik te opštine Vladimir Zahrijev.

Gore šuma i nisko rastinje u brdsko-planinskom predelu. Izbio je još jedan novi požar, iznad sela Gornje Plameno.

Na terenu je više vatrogasnih ekipa iz Pčinjskog okruga i drugih delova Srbije. 

© ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJEPožar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina
Bukte požari na istoku i jugu Srbije, vanredno u dve opštine /foto, video/ - Sputnik Srbija
Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina

Za nedelju dana na području Pčinjskog okruga takođe nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca.

Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.

Načelnik Sektora za vanredne situacija kaže da su na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana tri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija. Jedna trećina požara je trenutno lokalizovana.

Predsednik te opštine Nenad Krstić rekao je za RTS da se teško diše i da se preduzimaju mere da ne dođe do trovanja. Nada se da će se situacija tokom dana stabilizovati, jer im je noćas stigla pomoć iz Novog Sada. Na terenu su i lovačko udruženje i dobrovoljci.

Tri osobe su jutros evakuisane iz mahale koja se nalazi u blizini požara, javlja dopisnica RTS-a. 

I u okolini Vranja ima požara. Na području Čestelina zahvaćeno je 13 kvadratnih kilometara. Reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, što pripadnicima vatrogasno-spasilačke jedinice otežava gašenje.

Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja, koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je RTS-u rečeno u MUP-u Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala