Vojvodina kao Amazonija: NASA zabeležila hiljade požara

CC0 / Pixabay / Spaljena njiva
Spaljena njiva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nezvanični podaci NASA pokazuju da je Vojvodina u prethodnih nedelju dana bila područje sa najviše požara u Evropi.

Na mapi NASA koja se ažurira na svaka tri sata i koja pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare, a posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

Najviše požara identifikovano je u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema, prenosi portal „021“ i dodaje da se, kada se pogledaju podaci za protekla 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike, gde već mesecima bukte požari.

Navodi se i da se, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem, preneo je Tanjug.

Portal ističe kao posebnu zanimljivost što u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu i podseća da se poslednjih dana i vozači žale da je nemoguće voziti po putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja njiva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala