„Što je Srbija naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji“: Završena vežba „Slovenski štit“

© Foto : Ministarstvo odbraneZavršena vežba „Slovenski štit“
Završena vežba „Slovenski štit“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dodelom medalja na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ danas je završena zajednička taktička vežba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“.

„Združena taktička vežba ’Slovenski štit‘ postaće tradicionalna i u narednom vremenu, zajedno ćemo vežbati i učiti kako da čuvamo slobodu našeg neba“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića prisustvovao završnoj ceremoniji.

On je istakao da naziv vežbe „Slovenski štit“ govori o našoj bliskosti, govori o zajedničkom poreklu, govori o zajedničkim vrednostima.

„Ali više od našeg zajedničkog porekla, više od naše zajedničke prošlosti, nas vezuje zajednička budućnost, nas vezuje čvrsto opredeljenje da branimo svoju slobodu“, naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

© Foto : Ministarstvo odbraneSvi ciljevi ispunjeni i zadaci izvršeni
„Što je Srbija naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji“: Završena vežba „Slovenski štit“ - Sputnik Srbija
Svi ciljevi ispunjeni i zadaci izvršeni

Srbija spremna da sačuva mir

Slovenski narodi, dodao je ministar Vulin, ne umeju da uzimaju od drugih, jer su tako učeni i jer su tako izabrali.

„Tako su radili naši preci, tako ćemo raditi i mi. Srbija, u ratovima koje nije tražila i koje nije skrivila, naučila je kolika je cena njene slobode. Zato se pripremamo, vežbamo, opremamo ne da ugrozimo bilo koga, već da nikome nikada ne dozvolimo da ugrozi našu slobodu. Nakon usvajanja novih znanja, veština, opremanja i nakon ’Slovenskog štita‘, Srbija je još spremnija da ostane slobodna i da čuva mir na Balkanu“, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, što je Srbija spremnija i naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji, izvesniji i trajniji.

© Foto : Ministarstvo odbraneOklopna vozila i protivraketni sistemi na aerodromu u Batajnici
„Što je Srbija naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji“: Završena vežba „Slovenski štit“ - Sputnik Srbija
Oklopna vozila i protivraketni sistemi na aerodromu u Batajnici

„Želim da se zahvalim predsedniku Vladimiru Putinu i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer zahvaljujući njihovom sporazumu, zahvaljujući njihovom upornom i strpljivom radu i Srbija i Rusija su bliže, a naše zemlje snažnije i slobodnije. Zahvaljujući politici predsednika Vučića, politici vojne neutralnosti, Srbija nije sama, Srbija više nikada neće biti sama, kao 1999. godine, kada je bila izložena NATO agresiji, u najmračnijem trenutku naše istorije, kada smo bili sasvim sami. Zahvaljujući politici vojne neutralnosti, možemo da se naoružavamo, opremamo, možemo sami da biramo ko su nam prijatelji, a neprijatelji se ionako izaberu sami, bez naše volje i želje“, poručio je Vulin.

Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“, komandant 250. raketne brigade za PVD RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da se danas, kada se završava zajednička vežba, može konstatovati da su svi ciljevi ispunjeni i zadaci izvršeni.

Zajednički poduhvat srpske i ruske vojske

„Vežba koja se u maju samo naslućivala, danas ima jasne oblike i bogat sadržaj, prepoznatljiv, vidljiv svima. Zajednički poduhvat nas i naših ruskih kolega služi nam na ponos i obavezuje nas da u narednom periodu našu saradnju obogatimo novim vežbama i novim aktivnostima. Svima onima koji su učestvovali u planiranju, pripremi i realizaciji ove vežbe, koji su pomagali na vidljiv ili nevidljiv način, ja se danas zahvaljujem. Ruskim kolegama želim uspešan i bezbedan povratak u njihovu domovinu, sa željom da se u što skorije vreme vidimo u nekoj sličnoj aktivnosti“, poručio je general Janković.

© Foto : Ministarstvo odbraneZa izuzetne rezultate postignute na vežbi uručena i odlikovanja i zahvalnice
„Što je Srbija naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji“: Završena vežba „Slovenski štit“ - Sputnik Srbija
Za izuzetne rezultate postignute na vežbi uručena i odlikovanja i zahvalnice

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov istakao je da je ovo važan dan za pripadnike Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, jer je uspešno završena prva zajednička vežba PVO snaga na teritoriji Srbije.

On je učesnicima i rukovodstvu poželeo sreću, zdravlje i bezbedan povratak u svoju zemlju pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije.

Za izuzetne rezultate postignute na združenoj taktičkoj vežbi „Slovenski štit 2019“, pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije, ministar odbrane Srbije dodelio je vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, koje je na današnjoj svečanosti uručio nagrađenima.

© Foto : Ministarstvo odbraneNa ceremoniji su uručena i odlikovanja i zahvalnice
„Što je Srbija naoružanija, to je mir na Balkanu sigurniji“: Završena vežba „Slovenski štit“ - Sputnik Srbija
Na ceremoniji su uručena i odlikovanja i zahvalnice

Povodom uspešno završene vežbe, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije dodelio je zahvalnice, koje su im uručene na današnjoj ceremoniji.

Na ceremoniji na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ danas su uručena i odlikovanja i zahvalnice na osnovu naredbe ministra odbrane Ruske Federacije i komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije za zasluge u zajedničkoj taktičkoj vežbi „Slovensko bratstvo 2019“, koje je pripadnicima Vojske Srbije uručio general Grehov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala