Rusija spremna da omogući ugovor za tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSkladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Skladišta gasa u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo energetike Rusije vidi spremnost partnera iz Ukrajine da počne sa direktnim isporukama ruskog gasa 2020. godine, izjavio je za televiziju „Rusija 24“ ministar energetike Rusije Aleksandar Novak nakon trilateralnih konsultacija o gasu između Rusije, EU i Ukrajine.
„Razgovarali smo i o pitanjima isporuke gasa Ukrajini. Vidimo spremnost naših partnera, između ostalog i za isporuke gasa, direktno od 2020. godine“, rekao je on. „Konkretne cifre biće razmatrane kasnije“.

Rusija je spremna da 2020. godine obezbedi tranzit gasa preko Ukrajine u skladu sa evropskim zakonom, ukoliko ukrajinska strana bude spremna za to, dodao je Novak.

„Kao rezervna varijanta spremni smo da obezbedimo produženje sporazuma za tranzit gasa, koji danas važi, na 2020. Mada, ako naše ukrajinske kolege budu spremne da rade po evropskom zakonu, takođe smo spremni da prema tom zakonu obezbedimo tranzit gasa preko Ukrajine od 2020. godine“, precizirao je ministar.

Naredne tripartitne konsultacije Rusije, Evropske unije i Ukrajine biće održane krajem novembra, rekao je on.

„Mi smo pozitivni i, po mom mišljenju, (protekli) sastanak je bio prilično konstruktivan, jer smo videli da su sve strane, kao prvo, raspoložene konstruktivno. Postoje, naravno, pitanja i rizici. Ta pitanja ćemo rešavati zajedno u budućnosti“, rekao je on.

„Svi su raspoloženi da se nađu sva potrebna rešenja i obezbedi pouzdano pumpanje gasa i tranzit gasa od 1. januara 2020. godine. Nastavićemo aktivno da radimo na nivou ministarstava i na nivou kompanija“, odgovorio je Novak na pitanje da li će se strane dogovoriti do 31. decembra.

Na pitanje da li su strane spremne da reše sva pravosudna pitanja do kraja ove godine, Novak je objasnio da ukrajinski partneri još uvek nisu formirali zvaničan stav i da se nada da će ruski stav biti uzet u obzir. „Naše kolege iz Evropske komisije podržavaju da je potrebno sve to regulisati u paketu. Zbog toga ćemo raditi u tom pravcu i nastaviti da tražimo puteve sa kolegama“.

Aktuelni ugovori Rusije i Ukrajine za tranzit i isporuku gasa ističu krajem ove godine. Nakon prethodnog sastanka u septembru određene su dve osnovne varijante rada na tranzitu: „Gaspromova“ rezervacija ukrajinskih kapaciteta prema pravilima gasnog tržišta Evropske unije, za koje Kijev obećava da će uspeti da implementira do 1. januara 2020. ili ako se taj proces oduži, produženje aktuelnog ugovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala