Rusija: Najveći deo afričkog duga otpisan devedesetih

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčesnici ekonomskog foruma "Rusija-Afrika"
Učesnici ekonomskog foruma Rusija-Afrika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki deo duga Rusiji afričkih zemalja otpisan je još devedesetih godina, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za Afriku pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Oleg Ozerov.

Ozerov je podsetio da je glavnica duga smanjena u okviru pregovora Pariskog kluba.

„Tada sam baš radio u Parizu i bio svedok tih pregovora. Ta pitanja treba uputiti finansijskom bloku naše vlade – kako su otpisivali, pod kakvim uslovima i kojom brzinom, u potpunosti ili delimično. Šta je moglo da se otpiše, šta ne“, izjavio je Ozerov na zasedanju kluba Valdaj.

On je naglasio da je takva odluka olakšala ekonomsku situaciju u afričkim zemljama, a danas su to već pitanja prošlosti.

„Istorija se može prepraviti, ali ne može se poništiti. Njihovo optisivanje predstavlja značajno olakšanje za afričke države“, zaključio je Ozerov.

Prošle nedelje Vladimir Putin je na forumu „Rusija-Afrika“ saopštio da je Moskva u okviru inicijative za olakšavanje dužničkog opterećenja zemalja kontinenta, otpisala više od 20 milijardi dolara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je objasnio da su ti dugovi, koje je Rusija otpisala, bili nepovratni i da mogli su se smatrati samo kao proforma.

Forum „Rusija-Afrika“ održan je 23-24. oktobra u Sočiju. Na njega su bili pozvani lideri svih zemalja afričkog kontinenta. Na forumu je potpisano više od 50 ugovora u ukupnoj vrednosti većoj od 800 milijardi rubalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala